‘Willy Vandersteen vertelt’ in België

Willy Vandersteen kwam soms ook voor in zijn eigen strips zoals in  Suske en Wiske, De Briesende Bruid.

Willy Vandersteen kwam soms ook voor in zijn eigen strips zoals in Suske en Wiske, De Briesende Bruid.

De tentoonstelling ‘Willy Vandersteen vertelt’ is vanaf vandaag te zien in het Belgische stripmuseum. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Willy Vandersteen geboren is, daarom wijdt het Belgisch Stripcentrum een grote tijdelijke expositie aan de striptekenaar en zijn uitgebreide oeuvre. De strips zijn nog steeds een van de populairste van Nederland. Vandersteen’s verhalen zijn geïnspireerd op de volksliteratuur, zijn humor is niet vies van enige onzin en de algemene context van zijn verhalen laat veel plaats voor het sociale aspect.

De auteur laat zien dat het stripverhaal een echte vorm van literatuur is, zij het getekend: “Ik heb mezelf altijd meer beschouwd als verteller dan als tekenaar. Ik vertel eerst graag een verhaal, of ik schrijf het op, voordat ik het ga tekenen.” Na het succes van Suske en Wiske heeft hij ook andere successen zoals De familie Snoek, Bessy, De Rode Ridder en Robert en Bertrand gehad. Vandersteen stierf op 77-jarige leeftijd. Op dat moment had hij met zijn studio’s meer dan 1.800 albums geproduceerd.

Na een bezoek aan het Belgisch Stripmuseum kun je de stad Brussel verkennen aan de hand van het stripparcours te verkennen. Op blinde muren van huizen zijn muurschilderingen van bekende stripfiguren aangebracht. Langs deze veertigtal muurfresco’s is een wandeling uitgezet. Tijdens deze route kun je Kuifje, Asterix, Blake & Mortimer, Lucky Luke en vele andere striphelden op de gevels van de Brusselse huizen ontmoeten. Suske en Wiske vind je in de Lakensestraat. De plattegrond met de stripmuurwandeling is beschikbaar bij Toerisme België voor Wallonië & Brussel.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.