Düsseldorf geeft je blik in Japanse cultuur

Tijdens de Japan-Tag Düsseldorf/NRW komen veel mensen verkleed in Japanse kleding.

Tijdens de Japan-Tag Düsseldorf/NRW komen veel mensen verkleed in Japanse kleding.

Al meer dan 10 jaar verandert Düsseldorf in mei voor een dag in ‘Japan aan de Rijn’. Er vindt dan de Japan-Tag Düsseldorf/NRW plaats, een groot festival in de stad waar de Japanse samenleving en cultuur centraal staan. Dit jaar is het festival op 25 mei en kun je er alles ontdekken wat met Japan te maken heeft. Culinaire proeverijen met sushi en tempura, dans, kalligrafie, manga stands en meer geven je een dag een blik in de intrigerende Japanse cultuur. Langs de Rijnpromenade staan 60 informatie- en demonstratiestands en ruim 20 eetkraampjes. Het evenement wordt ’s avonds afgesloten met Japans vuurwerk. Het is niet verwonderlijk  dat de Japan-dag hier gehouden wordt, aangezien in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de grootste Japanse gemeenschap van Europa woont. De Japan-Tag Düsseldorf/NRW trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

De aftrap van het evenement vindt plaats om 12.30 uur op het historische plein Burgplatz. Hier vindt kun je 13.30 uur tot ’s avonds laat een programma bekijken met onder meer Japanse zangkoren en muziek. Een aanrader is een optreden om 22.00 uur van Tokyo Brass Style, een fanfare band uit het land van de rijzende zon. Ze brengen funk, swing, bekende anime-melodietjes en rock nummers als ‘We will rock you’.

De Rijnoeverpromenade wordt een Japanse straat van tientallen kraampjes en stands met Japanse boeken, strips, kunst, informatie, origami en veel Japanse lekkernijen. Op een andere locatie – de Johannes-Rau-Platz – worden de hele dag door naast kyudo boogschieten ook verschillende Japanse vechtsporten gedemonstreerd waaronder sumoworstelen, laido en naginata. Ook is er een klein kampement waar de Samoerai groep Takeda waarheidsgetrouw het leven van deze krijgers nabootst.

Duizenden bezoekers komen ieder jaar naar Düsseldorf uitgedost in Japanse kledij naar voorbeeld van kleding van manga, anime en andere stripfiguren in de hoop gekozen te worden als beste imitator. Deze zogeheten ‘cosplay’ wedstrijd wordt heel serieus genomen en is te zien op het podium aan de Mannesmannufer boulevard. Om 16.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ook op de Johannes-Rau-Platz is er tussen 13.00 en 19.00 uur een speelplaats voor kinderen die er allerlei activiteiten kunnen ondernemen waaronder ‘Kamibishai’ tekeningen, papiervouwen, het Japanse schaakspel Shogi en sumo stoeien. Om 23.00 uur wordt het festijn afgesloten met een ongekend indrukwekkend vuurwerk. Het duurt 25 minuten en zal in vijf scènes onderverdeeld zijn met onder meer de Japanse bloem Sakura, Japanse tuinen, origami en manga.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.