Efteling wint (weer) pretparkpublieksprijs

Directrice Caroline Maessen van gastpark Attractiepark Toverland die de Vakjury prijs krijgt.

Vreugde bij de uitreiking van de prijzen.

De award voor ‘Beste pretpark in België en Nederland’ is dit jaar opnieuw gewonnen voor de Efteling. Het Sprookjespark moest het in deze categorie opnemen tegen Bellewaerde Park (B), Bobbejaanland (B), Plopsaland De
Panne (B), Walibi Belgium (B) en Walibi Holland (NL). Plopsaland De Panne verzilverde de tweede plaats, Bellewaerde
Park werd derde.

De onderscheiding is onderdeel van de Diamond ThemePark Awards. Die zijn ondertussen toe aan hun derde editie. Deze onderscheidingen voor de beste attracties, parken, dierentuinen en toonaangevende personen in de branche zijn een gezamenlijk initiatief van websites gericht attractieparken en dierentuinen in België en Nederland.

Beste achtbaan
De meest spraakmakende attracties in een pretpark zijn ongetwijfeld de achtbanen. De Belgische en Nederlandse parken
hebben een gevarieerd aanbod. Of het nu gaat om stalen achtbanen, houten achtbanen, inversie-achtbanen, gelanceerde
achtbanen of overdekte achtbanen, telkens weet men de bezoekers te plezieren met een ritje in de ‘roetsjbaan’. De ‘Beste achtbaan in België en Nederland’ vinden we dit jaar in Plopsaland De Panne. De spectaculaire gelanceerde achtbaan ‘Anubis The Ride’ (Gerstlauer Rides) won.

Beste waterattractie
Ondanks een wispelturig klimaat beschikken de Belgische en Nederlandse pretparken over een behoorlijk aantal (kletsnatte) waterattracties. Zeker op warme zomerdagen bulkt menig wachtrij uit met naar water snakkende bezoekers.
De ‘Beste waterattractie in België en Nederland’ treft men aan in de Efteling. De Vliegende Hollander is een combinatie van een walk through, een darkride en een waterachtbaan.

Meest sensationele attractie
In de categorie ‘Meest sensationele attractie’ gingen de organisatie op zoek naar attracties die een sterke indruk nalaten op menig bezoeker. Het gaat dan om attracties die ofwel een stevige adrenaline-boost geven ofwel gewoon de bezoekers verwonderen vanwege de techniek, de aankleding, … . De eerste prijs in deze categorie gaat naar vrije-val-toren Dalton Terror (Intamin) in Walibi Belgium.

Meest kindvriendelijke park
Voor pretparken is het belangrijk dat ze de hele familie aanspreken. Daarom besteden ze ook zo ontzettend veel
aandacht aan de ietwat jongere bezoekertjes. Zo vindt men in heel wat parken kleine achtbanen op maat van kinderen,
kleurrijke draaimolens, speelse mascottes, aangepaste faciliteiten, … De award voor ‘Meest kindvriendelijke park’ gaat deze editie naar Plopsaland De Panne.

Park met beste evenementen
Pretparken lokken niet alleen met hun attracties bezoekers. Jaarlijks organiseren ze tal van evenementen. Soms gaat het om een leuk dagevent, soms duurt het wel enkele dagen… Bovendien is elke periode van het jaar een goed moment voor een leuk evenement. De award voor het ‘Park met de beste evenementen’ wordt uitgereikt aan de Efteling. Het park dat hoge ogen gooide met de Winter Efteling en de Zeven Mijls Zomer.

Beste horeca
Een pretparkje bezoeken, neemt vaak toch een hele dag in beslag. Tijdens zo’n leuke dag is het kwestie om tijdig de honger te stillen of de dorst te lessen. Alle parken proberen om de bezoekers te kunnen verwennen met een uitgebreid aanbod aan wat in de branche F&B wordt genoemd, food and beverages. In deze nieuwe categorie gaat de titel voor “Beste horeca” naar de Efteling.

Beste personeel
De categorie ‘Beste personeel’ plaatst de werknemers in de schijnwerpers. Een dag wordt vaak gemaakt door een eenvoudige tussenkomst van een personeelslid. Een vriendelijke verwelkoming, een hartelijke bediening, een helpende hand, …zijn een stem waard. De award voor ‘Beste personeel’ wordt uitgereikt aan het personeel van de Efteling.

Beste park-fansite
Naast de officiële websites vindt men op het internet ook een heleboel zogenaamde fansites. Liefhebbers met een hart voor een bepaald pretpark bieden er een schat aan extra informatie. Geruchten over een nieuwe attractie, handige tips
voor een bezoek aan een park? Je komt het er als eerste te weten. Deze award gaat dit jaar naar de Plopsa-fansite.

Beste dierenpark
De organisatie van de Diamond Theme Park Awards besteedt ook aandacht aan de vele dierenparken in onze regio. België en Nederland tellen verschillende prachtige dierenparken. Of het nu gaat om een stadsdierentuin of een landelijke savanne, elk park heeft zijn troeven. In de categorie ‘Beste dierenpark’ streden Burgers’ Zoo (NL), GaiaZOO (NL), Pairi Daiza (B), Planckendael (B), Safaripark Beekse Bergen (NL) en Zoo Antwerpen (B) voor de award. De eerste plaats is in dit geval weggelegd voor het Belgische Pairi Daiza.

Mooiste dierenverblijf
Een moderne dierentuin investeert steeds meer in het opwaarderen van zijn dierenverblijven. Bezoekers nemen geen vrede meer met het bekijken van de dieren, maar willen helemaal ondergedompeld worden in hun leefwereld. In deze categorie gaan we op zoek naar het ‘Mooiste dierenverblijf’. Deze titel is wegegelegd voor het Bad van de heilige olifanten in Pairi Daiza.

Mooiste park
In de nieuwe categorie ‘Mooiste park’ strijden zowel pretparken als dierenparken voor de prijzen. Sommige parken geven je echt de indruk in een andere wereld te zijn. Mooie thematisatie, rijke natuur, historische gebouwen,… allemaal redenen om een nominatie te verdienen. De eerste editie van deze award wordt gewonnen door de Efteling.

Beste website
Wie een dagje naar een pret-of dierenpark plant, is graag goed voorbereid. Een kijkje op de website van het te bezoeken park is dan ook voor de hand liggend. De site van de Plopsa-groep won.

Beste social media
In de categorie ‘Beste social media’ gaat de Diamond Theme Park Award naar de Plopsa-groep.

Beste nieuwigheid in Europa
Ook in 2012 konden de bezoekers tal van nieuwigheden ontdekken in de Europese attractieparken. Jaarlijks investeert
men een behoorlijk budget aan nieuwigheden. Vorig seizoen werden her en der veelbelovende nieuwigheden gepresenteerd.
De award voor ‘Beste nieuwigheid van Europa’ gaat naar OzIris in Parc Astérix. De indrukwekkende B&M Inverted Coaster moest het opnemen met Aquanura (Efteling), Das verrückte Hotel Tartüff (Phantasialand), Disney Dreams! (Disneyland Paris), Shambhala (Port Aventura) en Wodan Timburcoaster (Europa-Park).

Meer informatie: www.diamondthemeparkawards.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.