Terug naar de renaissance in Lorraine

Tijdens het renaissance  themajaar kun je kastelen uit die tijd bezichtigen, waaronder Château Renaissance de La Varenne in Haironville.

Tijdens het renaissance themajaar kun je kastelen uit die tijd bezichtigen, zoals Château Renaissance de La Varenne in Haironville.

De renaissance periode heeft een grote invloed gehad op de Franse regio Lorraine. Dit zijn ze niet vergeten en om dit te herdenken houdt de regio dit jaar een renaissance themajaar. Dit jaar bestaat uit 100 tentoonstellingen, festiviteiten en evenementen en is vooral bedoelt voor liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis. Middelpunt van het themajaar is de stad Nancy waar vanaf 4 mei tot en met september veel Renaissance activiteiten plaatsvinden maar ook Metz, Bar-le-Duc, Saint-Mihiel, Toul, Marville en Vic-sur-Seille doen mee aan de festiviteiten.

Nancy – renaissance stad par excellence
De tentoonstelling  ‘L’Automne de la renaissance’ in het museum voor Schone Kunsten van 4 mei tot 4 augustus is opgesteld in samenwerking met het Louvre museum in Parijs.  Een honderdtal meesterwerken van belangrijke artiesten uit Europa, waaronder Giuseppe Arcimboldo, Bartholomeus Spranger, Pierre Paul Rubens, Hannibal Carrache, Federico Barocci, Nicolas Hilliard, El Greco, Hans von Aachen, Caravage, Jacques Bellange en Jacques Callot worden tentoongesteld.

Op de gevels van vijf markante gebouwen aan het Stanislasplein in het centrum van Nancy wordt iedere avond een renaissance klank en lichtspel geprojecteerd. Van 15 juni tot 15 augustus om 22.45 uur, en van 16 augustus tot 15 september om 22.00 uur.

Voor kinderen is een bezoek aan de tentoonstelling ’Een idee, 1000 machines’ de moeite waard. Het toont door middel van 3D en maquettes op speelse wijze het belang van ontdekkingen van renaissance uitvinders Leonarda da Vinci en de uit Lorraine afkomstige Jean Errard. Gidsen zijn verkleed in kostuums van destijds. Van 4 mei 2013 tot 4 januari 2014 in het Museum de Fer in Jarville-La-Malgrange nabij Nancy.

Ook zijn er in de omgeving verschillende kastelen te bezoeken waaronder het kasteel van Fléville, een meesterwerk van de renaissance.

Bar-le-Duc
Een wandeling door het centrum van Bar-le-Duc brengt je terug in de glorietijd van de renaissance. De stad organiseert tientallen festiviteiten in  het kader van het themajaar. De periode herleeft ieder jaar tijdens het Festival RenaissanceS van 5-7 juli wanneer een verzameling van troubadours, toneelgezelschappen en artiesten zorgen voor straattheater, circusacts en muziekoptredens. Een bezoek aan deze renaissance plaats is niet af zonder de kerk Saint Etienne te bezoeken met de meesterwerken Calvaire en Transi van de renaissance beeldhouwer Ligier Richier. Zie ook www.festivalrenaissances.com.

Ook in de omgeving van Bar-le-Duc zijn meerdere renaissance kastelen en monumentente bezichtigen, waaronder Château Renaissance de La Varenne in Haironville.

Toul
Van 7 juni tot 15 september staat Toul ook in het teken van de renaissance met als middelpunt de twee renaissance kapellen van de kathedraal Saint-Etienne de Toul. Voor het programma zie www.toul.fr/renaissance.

Caravaggist
Caravaggio en Saint-Jerome zijn altijd van grote invloed geweest op het werk van de Franse barokschilder Georges de la Tour die zijn hele leven in Lorraine doorbracht. In het Georges-de-La-Tour museum in Vic-sur-Seille vindt van 1 september tot en met 31 december de tentoonstelling ‘Saint-Jerome en Georges de La Tour’ plaats.

Voor meer informatie ga je naar de website.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.