Kroon en meer straks op Paleis Het Loo

In Paleis het Loo kun je straks bijzonder objecten zien die belangrijk zijn bij de aanstaande inhuldiging.

In Paleis het Loo kun je straks bijzonder objecten zien die belangrijk zijn bij de aanstaande inhuldiging.

Ook in Paleis het Loo gaan ze iets doen met de kroning. Ze zijn op dit moment bezig met het inrichten van de Audiëntiezaal voor een bijzondere tentoonstelling. Een aantal dingen die een centrale rol spelen in de inhuldiging op 30 april aanstaande zijn straks te zien in het Paleis. Vanaf 7 mei kun je de regalia: kroon, scepter en rijksappel, zien. De inhuldigingsmantel die Koning Willem-Alexander draagt en de troonzetels van het nieuwe koningspaar krijgen eveneens een prominente plek. Het rokkostuum van Koning Willem-Alexander en de japon van Koningin Máxima maken deze eenmalige bijzondere presentatie compleet.

De regalia (of rijksinsigniën) zijn van symbolische betekenis bij de inhuldiging; de kroon staat voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, de rijksappel symboliseert het grondgebied van het Koninkrijk en de scepter de Koninklijke positie. Samen met de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk worden zij geplaatst op de met rood fluweel beklede credenstafel. Daarachter komt het Rijkszwaard en het Rijksvaandel te staan. De regalia dateren uit 1840 en zijn gemaakt voor de inhuldiging van Koning Willem II. Ze onderstrepen de waardigheid van de Koning en zijn daarom belangrijk bij zijn inhuldiging.

Gezien de te verwachten belangstelling is Paleis Het Loo tijdens de tentoonstelling ‘Ingehuldigd! van 7 mei t/m 16 juni a.s. een uur langer (10-18 uur) geopend. Ook wordt de reguliere museumroute in het paleis omgeleid. Rolstoelgebruikers dienen rekening te houden met een sterk vertraagde doorstroom.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam besteedt vanaf 11 mei onder dezelfde titel aandacht aan de inhuldiging. In deze expositie ligt de nadruk echter op de relatie tussen de Oranjes en de Nieuwe Kerk.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.