Nederland eregast tijdens Bretons zeilfeest

Tijdens la Semaine du Golfe kun je veel Nederlandse schepen zien.

Tijdens la Semaine du Golfe kun je veel Nederlandse schepen zien.

Twee keer per jaar wordt in Bretagne Semaine du Golfe georganiseerd. Dit jaar heeft het zeilfeest een oranje tintje want de Lage Landen zijn ere gast. Dat betekent dat van 6 tot en met 12 mei tijdens de zevende editie er ten minste 50 Hollandse schepen te vinden zijn. Dit nautisch festival speelt zich in 16 verschillende gemeenten rondom de Golfe du Morbihan (Bretagne) af. Het belooft een drukke week te worden. Dit jaar valt de Semaine du Golfe immers niet alleen samen met Hemelvaart, maar ook met de feestdag 8 mei, wanneer de Fransen de wapenstilstand van 1945 herdenken.

La Semaine du Golfe is een groot Bretons zeilfeest in één van de mooiste vaargebieden ter wereld: de Golfe du Morbihan. Het festival ontvangt meer dan 1000 deelnemende schepen en tienduizenden bezoekers. Naast de nautische activiteiten worden er ook veel andere festiviteiten georganiseerd, zoals muzikale optredens, ateliers voor kinderen en exposities. De week wordt afgesloten met een traditionele Bretonse feestavond; de Fest-Noz.

Omdat de Lage Landen dit jaar eregast zijn kom er  een transport over de weg van ongeveer 25 klassieke Hollandse schepen zoals tjotters, Friese jachten en tjalken. De havenstad Vannes speelt een hoofdrol tijdens het festival, hier wordt het Holland Dorp opgezet. Hier kunnen bezoekers kennis maken met Nederlandse specialiteiten zoals boerenkaas, stroopwafels, vers gerookte haring, poffertjes en ambachtelijk gebrouwen bier. Op donderdagavond is er een groot feest met optredens, een nachtelijke botenparade met een spiegelgevecht van de tjotters en filmprojecties op de zeilen.

In het Holland Dorp zijn bijzondere ijszeilers uit de Gouwzee (Monnickendam) te zien. Deze ijszeilers zijn gemaakt van hout en worden alleen gebruikt als het water bevroren is. Van de 35 nog bestaande ijszeilers, is de oudste uit 1810. In Vannes zullen de Willem Barends II (1843), Maris Stella (1930) Hudson III (1920), de Oranje 1905 en de Geshe tentoongesteld worden van 8 tot en met 11 mei.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.