Ontdek rolstoelvriendelijk Düsseldorf

Dusseldorf doet zijn best om de stad beter toegankelijk te maken voor minder valide met een speciale reisgids en website.

Dusseldorf doet zijn best om de stad beter toegankelijk te maken voor minder valide met een speciale reisgids en website.

Een stedentrip is leuk om te doen voor iedereen, maar soms is het moeilijk om in te schatten of de stad goed toegankelijk is voor minder valide. Veel steden in Europa laten op dit gebied nog wat te wensen over. Toch komen er steeds meer stadgidsen die je helpen een weg te vinden, als minder valide. Zo hebben ze in Dusseldorf onder de naam ‘Düsseldorf without barriers’ een vernieuwde gratis Engelstalige brochure uitgebracht met veel informatie voor deze groep bezoekers. Düsseldorf heeft de laatste jaren het nodige gedaan om gebouwen, openbaar vervoer, stations, hotels, musea en andere attracties en bezienswaardigheden aan te passen voor rolstoelgebruikers en andere gehandicapten.

Op de cover van de brochure is de titel ook in braille te lezen. Pictogrammen geven aan of het van toepassing is voor slechthorende of dove personen, rolstoelgebruikers, slechtzienden, blinden of mensen met een leerstoornis. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan vervoer waaronder het centraal station, de luchthaven, parkeergarages en het openbaar vervoer in de stad. Zo hebben veel bussen en trams een lage vloer die aansluiten op de hoogte van het perron. Dit helpt rolstoelgebruikers om makkelijk  in en uit te rijden. Handig is de plattegrond waarop alle parkeergarages staan aangegeven met parkeerplaatsen voor invaliden.

In de sectie hotels worden twaalf hotels beschreven met onder meer deur- alsmede toiletafmetingen, de grootte van de lift, beschikbaarheid parkeerplaats voor invaliden en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een alarmtelefoontoestel en/of een inductie ringleidingsysteem. Enkele van deze hotels werden geïnspecteerd door NatKo – een belangenorganisatie die opkomt voor barrièrevrij toerisme.  In de brochure zijn deze met het logo van NatKo aangeduid. De ligging van de hotels wordt op een kaart aangegeven.

Het hele jaar door organiseert de VVV rondleidingen voor doven, slechthorenden en blinden. Daarnaast is er voor rolstoelgebruikers onder begeleiding van speciaal opgeleide gidsen een toer door rolstoelvriendelijk Düsseldorf. Voor het stadhuis op de Marktplatz staat een braille informatiepaneel met de belangrijkste attracties in de stad.

In het hoofdstuk ‘Toeristische attracties’ worden verschillende bezienswaardigheden beschreven inclusief de faciliteiten voor gehandicapten, waaronder bijvoorbeeld de aanwezigheid van toiletten voor invaliden en nabijgelegen parkeerplaatsen en of blindengeleidehonden toegestaan zijn. Hetzelfde geldt voor musea en theaters.
Ook de voorzieningen in negen grote warenhuizen worden vermeld, enkele bieden zelfs de optie om slechtzienden te begeleiden. In het hart van de brochure vindt men een kaart waar alle locaties door middel van een nummer worden getoond. Daarnaast wordt er een opsomming gegeven van ziekenhuizen, apotheken, een vereniging voor gebarentaal tolken, taxi’s voor vervoer van rolstoelen, toegankelijke pinautomaten en meer.

De 70-pagina’s tellende gids wordt kosteloos toegestuurd. Een of meerdere exemplaren kunnen aangevraagd worden via de button Brochures op de website. Tevens kan de brochure hier online bekeken worden of gedownload worden. Op deze website vind je ook alle informatie die je nodig hebt om een geschikt hotel online boeken, een evenement zoeken, een musea lijst met info over toegankelijkheid,  een overzichtslijst met invalide toiletten en meer. Door middel van het XXL icoontje wordt het lettertype vergroot. Op de Duitstalige versie kan je zelfs een speaker icoontje activeren waardoor de tekst uitgesproken wordt.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.