Monumentenmaand opent deuren

Tijdens de mei monumentenmaand kun je binnen lopen bij veel monumenten die anders gesloten zijn.

Tijdens de mei monumentenmaand kun je binnen lopen bij veel monumenten die anders gesloten zijn.

Het is in mei weer de monumentenmaand. Je kunt dan veel monumenten bezoeken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. In deze maand opent Natuurmonumenten de deuren van bijzondere gebouwen en ze organiseren speciale activiteiten. Zo kun je bloemrijke buitenplaatsen ontdekken of  rondleidingen volgen over eeuwenoude landgoederen. Ook kun je eendenkooien bezoeken en of kun je binnen kijken bij een watermolen. Om je een beetje een idee te geven wat er te doen is zetten we een paar activiteiten onder elkaar.

Tijdens de Cultuurmonumentenmaand is een bezoek aan Hackfort nu extra bijzonder. Op de zaterdagen in mei kun je een kijkje nemen in twee gebouwen met ieder een eigen verhaal: het dorsmolenhuisje en de watermolen. In het dorsmolenhuisje staat een historische dorsmolen en kun je lezen hoe het graan vroeger werd geoogst en gedorst. In de verderop gelegen watermolen geeft de molenaar uitleg over de volgende stap, het malen van de graankorrels tot meel.

Je kan ook een rondleiding volgen door Fort Sint Pieter. De gidsen nemen je mee op pad, leiden je rond langs onder andere de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij en ondertussen kun je luisteren naar de verhalen vol anekdotes en weetjes. Het fort Sint Pieter ligt aan de zuidkant van de stad, hoog boven de Maas en is deels door gangen direct verbonden met de Sint Pietersberg. Het fort dateert uit begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd. Buiten kun je uitkijken over de stad, de Maas en het omringende landschap.

Aan de oostzijde van het Waddeneiland Texel ligt de eendenkooi verscholen in het kooibos. In het hoogseizoen is de eendenkooi van Spang gratis te bezoeken. Wandel op eigen gelegenheid door de eendenkooi. Bezoek ook het kooikerhuisje met mini-expositie over het ambacht van de kooiker. De boswachters van Natuurmonumenten zijn aanwezig om al je vragen over de eendenkooi te beantwoorden.

Kijk voor alles wat er te doen is in de monumentenmaand op de website van Natuurmonumenten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.