Op de fiets langs Brabantse boeren

Appelsinboomgaard
Sietske Ridders en Lucas Boot ontdekten, tijdens hun ritjes langs boerenwegen op de Brabantse wal, tal van lokale boerderijwinkels, die ze met hun assortiment op een plattegrond verzamelden. Zo ontstond de Boeren Boodschappen Route. Ook het fietsknopennetwerk is op de kaart aangebracht zodat Brabanders en toeristen op de fiets langs de boer kunnen om boeren boodschappen te doen.

Op een uitvouwbare plattegrond van West Brabant staan alle 48 deelnemende boerderijwinkels vermeld. Iedere winkel heeft een kleur en icoon; zo kan de consument zoeken op soort product, camping of biologische producten. Alle boerderijwinkels waar honing, fruit, groenten, vis, vlees, eieren en snijbloemen wordt verkocht, worden op de plattegrond vermeld. Lucas Boot: “Eigenlijk alles wat in een boodschappentas past, nemen we mee op de kaart. Op de herziene kaart die in mei uitkomt staan 48 boerderijwinkels genoemd en hun ‘assortiment’. We hebben ze allemaal bezocht, dat was op zich al een prachtig avontuur!’

Vanaf mei ligt de nieuwe routekaart gratis bij zes VVV’s in de regio. Doel van de Boeren Boodschappen Route is de consument letterlijk naar het erf van de boer te nemen. Hiermee wordt bewustwording gecreëerd over de herkomst van lokaal voedsel, ontstaat binding met de streek en groeit de waardering voor het harde werk van de boer. “Als je ziet hoe je eten groeit en waar het vandaan komt, ga je er zorgvuldiger mee om. En vaak smaak het nog beter ook. Wat je van dichtbij haalt, is het lekkerst,” vertelt Lucas Boot, initiatiefnemer Boeren Boodschappen Route.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.