Oranjeroute viert kroningsjaar

De Oranjeroute is uitgebreid met een nieuwe stad: Weimar.

De Oranjeroute is uitgebreid met een nieuwe stad: Weimar.

2013 is een feestelijk jaar voor de Oranjeroute en dat willen ze graag vieren. Met de kroning dit jaar hebben ze besloten dat het tijd is voor wat vernieuwing. Dit doen ze met drie primeurs. Ten eerste wordt de Oranjeroute uitgebreid met een nieuwe stad, Weimar in Duitsland. Daarnaast is er aan de Oranjefietsroute een nieuw traject toegevoegd, dat  op 25 april geopend wordt door Prinses Margriet . En als laatste vertelt koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen op de website meer over de historische achtergronden van de Oranjeroute.

Met het toetreden van de klassieke stad Weimar bestaat de Oranjeroute uit 32 plaatsen die een historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau. In Weimar is dat de erfenis van prinses Sophie Wilhelmine Marie Louise, opgegroeid in Paleis Soestdijk en later getrouwd met de Duitse groothertog Karel-Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach.  Aan haar liefde voor literatuur dankt de stad het Goethe-und Schiller Archiv, waar de werken van deze grote schrijvers worden bewaard. Het is het oudste literaire archief van Duitsland.

Nieuwe stad Weimar
In Weimar is er een veel plaats voor geschiedenis en cultuur. Met het Deutsche Nationaltheater , de Anna-Amalia-bibliotheek en de Bauhaus Akademie heeft de stad een rijk cultureel aanbod. Ook de Oranjes hebben hun stempel gedrukt op de stad Weimar. Prinses Sophie was gek op wetenschap en literatuur en deed veel aan liefdadigheid. Ze ondersteunde het blinden- en doofstommeninstituut en het naar haar vernoemde Sophienhaus – de eerste door de staat erkende verpleegstersschool in Duitsland.

Met haar echtgenoot resideerde prinses Sophie in het stadsslot van Weimar. Een aantal zalen – waaronder een  galerij met schilderijen van Rembrandt, Dürer en Cranach en de zogenaamde schrijverskamer – zijn voor bezoekers toegankelijk. Aan de achterkant van het stadsslot is het Nederlandse wapen aangebracht.

Het echtpaar bracht de zomers graag door op slot Ettersburg. De trap van dit kasteel was een huwelijksgeschenk van het Nederlandse koningshuis. In het paleis ontving het paar creatieve beroemdheden als schrijver Hans Christian Andersen en de componist Franz Liszt. Het slot maakt deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed en gasten kunnen hier overnachten of eten in het restaurant. In het slot Belvedère zijn nog Delftsblauwe tegels te zien, afkomstig uit de aardewerkfabriek ‘De Porceleyne Fles’. Deze zijn in opdracht van prinses Sophie aangebracht.

Nieuw gedeelte Oranjefietsroute
De nieuwe bewegwijzerde route loopt van Apeldoorn naar het Duitse Lingen. Aan Prinses Margriet zal het eerste exemplaar van de fietsgids Oranjefietsroute worden overhandigd. Tussen Nassau tot Bad Arolsen ligt de al bestaande Oranjefietsroute. De handige fietsgids van Esterbauer helpt fietsers op weg. Via bestaande langeafstandfietsroutes kan van Bad Arolsen naar Hitzacker worden gefietst.

Nieuwe campagne voor de Oranjeroute
De troonswisseling wordt vanaf november gevolgd door de activiteiten rond de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor de Oranjeroute aanleiding om een nieuwe campagne te lanceren. Vanaf eind april zullen op de website filmpjes te zien zijn waarin koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen over de historische achtergrond van de Oranjeroute vertelt. Bezoekers van de site kunnen meedoen aan een wedstrijd en een mooie fietsvakantie langs de Oranjeroute winnen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.