Overwin je hoogtevrees in Brabant

Voor mensen met hoogtevrees kan een klim een deze boom een hele uitdaging zijn.

Voor mensen met hoogtevrees kan een klim een deze boom een hele uitdaging zijn.

Hoogtevrees kan heel vervelend zijn en je belemmeren om dingen te doen die je graag zou willen doen. Ben je het zat om bang te zijn voor hoogtes? Dan kun je de strijd met je angst aangaan tijdens de ‘Antihoogtevreesweek in Klimbos Klimrijk Brabant’. Van 27 april t/m 5 mei kun je naar Brabant gaan om onder begeleiding van speciaal opgeleide klimangstcoaches de confrontatie aan te gaan met je angst. Lotgenoten worden op zaterdag 27 april samengebracht. De training start met een lezing over hoogte- en dieptevrees, verzorgd door Drs. Jan van den Berg, psycholoog bij angstbehandelingscentrum IPZO. Vervolgens vindt er een intervisie met deelnemers plaats om ervaringen en doelstellingen te delen. Tot slot starten de deelnemers aan hun allereerste klimsessie.

Zeven klimangstcoaches van Klimrijk Brabant begeleiden je gedurende de week stap voor stap. Aan de hand van een intake hebben de klimangstinstructeurs, samen met psycholoog Jan van den Berg, zich optimaal voorbereid om de mate van hoogtevrees te bepalen. Nadine Stol (32 jaar) is één van de deelnemers en heeft al twaalf jaar in steeds grotere mate last van hoogtevrees. Ze ziet de training als een mooie kans om haar doel te bereiken: “Weer met een vrij en ontspannen gevoel op wintersport gaan en zonder angst de stoeltjeslift instappen. Daarnaast wil ik meer ontspannen in een achtbanen gaan of klimmen in bijvoorbeeld Klimrijk”, aldus Nadine Stol.

De deelnemers worden op basis van de mate van hun hoogtevrees in verschillende groepen gedeeld. De groep met de meeste vrees wordt op de eerste dag van hun training op de proef gesteld door indoor de open trappenhal te beklimmen. De overige groepscategorieën gaan direct outdoor aan de slag bij het onderdeel monkey klimmen. Via verticale bomen, – netten en – palen worden zij uitgedaagd om vanaf de grond tot maximaal elf meter de hoogte in te gaan.

Monkey klimmen biedt de klimmers de gelegenheid om direct terug naar beneden te komen. Deelnemers die het monkey klimmen hebben doorstaan mogen daarna ook parcours klimmen. De onderdelen bestaan uit vier diverse parcours en bevinden zich op zeven meter hoogte, maar ieder parcour heeft een eigen moeilijkheidsgraad. Klimmers zijn altijd gezekerd, wat de training in Klimrijk Brabant extra geschikt maakt voor mensen met hoogte- en dieptevrees.

Acrofobie en bathofobie
Vrijwel iedereen heeft in meer of mindere mate angst voor hoogten, maar wanneer dit buitensporige vormen aanneemt spreekt men van acrofobie, beter bekend als hoogtevrees. Acrofobie heeft veel gemeen met bathofobie, de vrees voor diepten. Beide fobieën houden verband met de vrees om te vallen. Mensen die aan acrofobie lijden, kunnen vaak gewend raken aan bepaalde hoge plekken, zoals een woning in een flatgebouw. De angst kan echter terugkomen nadat men langdurig geen blootstelling heeft gehad aan hoogtesituaties.

Klimmen in Klimrijk Brabant is alleen mogelijk vanaf een lengte van 1.30 meter. Vooraf reserveren voor deelname aan de antihoogtevreesweek is noodzakelijk en kan via info@klimrijk.nl of via 040-2540159. Klimrijk Brabant biedt gedurende het jaar antihoogtevreestrainingen aan. Meer informatie is te vinden op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.