De poppen aan het dansen in de Ardennen

In september wordt de hoofdstad van de Franse Ardennen overgenomen door marionetten en poppen.

In september wordt de hoofdstad van de Franse Ardennen overgenomen door marionetten en poppen.

In de Franse Ardennen hebben ze de poppen aan het dansen. Eerder letterlijk dan figuurlijk. Hier is namelijk in de maand september het grootste marionettenfestival ter wereld. Charleville-Mézières wordt dan overspoeld door marionetten en poppen die de stad overnemen, dit jaar van 20 tot en met 29 september. De hoofdstad van de Franse Ardennen is 10 dagen lang het decor van een marionettenspektakel en voorstellingen op het stadsplein, in de straten, winkeletalages, theaters en andere locaties. Dit jaar doen meer dan 30 landen mee aan het evenement waaronder Nederland, België, Bulgarije, Iran, Canada, Zuid-Afrika, Israël, Chili, China, Roemenië, Finland en Zuid-Korea. Deze landen hebben allemaal poppen en marionetten in alle kleuren en formaten vervaardigd en ze verzorgen verschillende voorstellingen.

Het festival werd voor het eerst gehouden in 1961 en wordt om de twee jaar georganiseerd, dit jaar voor de 17e keer. De Franse poppenspeler Jacques Félix – in 1932 in Charleville-Mézières geboren – is de grondlegger geweest van het festival. Speciale gasten zijn Bérangère Vantusso met haar groep Trois-six-trente en de Belg Stéphane Géoris. Dagelijks vinden er op Place Ducale – het plein van Charleville-Mézières – tussen 17.00-19.00 uur optredens plaats van pulcinellas. Tevens is er in het Musée de l’Ardenne is een permanente tentoonstelling van poppen te zien.

Het festival is leuk voor ouderen en kinderen. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat vinden er door de hele stad voorstellingen plaats. Er is geen noodzaak om Frans te spreken of te verstaan want de presentaties zijn vooral visueel. Ook Nederland neemt deel aan de programmering met zeven groepen waaronder Dudapaiva Company, Hotel Modern, Nomad Theater, Stuffed Puppet Theatre, TAM TAM Objektentheater, Ulrike Quade Company en Toon Maas.

Voor het hele programma en meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.