Programma Museumweekend en Kom in de Kas

Paleis Het Loo. Foto: Corne Bastiaansen.

Paleis Het Loo. Foto: Corne Bastiaansen.


Vervelen kan er niet bij zijn dit weekend van 6 en 7 april 2013. Het is namelijk het museumweekend én er is Kom in de Kas. Het is de 32e editie van het nationale Museumweekend en daarvoor halen ruim 400 musea alles uit de kast. Ze organiseren speciale activiteiten en stellen hun deuren open tegen een gereduceerd tarief, vaak voor maar € 1,-. Met doe-het-zelf evenementen en aanbiedingen verrassen deze musea nieuw publiek. Het thema is ditmaal ‘Doe een museum’ en daarvoor brengt Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op zondag 7 april een bezoek aan het TextielMuseum in Tilburg. Hier leert de minister alle ins en outs van de knooptechniek macramé en bezoekt zij de tentoonstelling Turkish red & more, waar Nederlandse ontwerpers en ontwerpbureaus bij betrokken zijn. Kijk voor meer informatie op www.museumweekend.nl.

Paleis Het Loo neemt ook dit jaar deel aan het Museumweekend. Er geldt een gereduceerd entreetarief van € 5,00 per persoon. In de verzameling van Paleis Het Loo bevinden zich bijzondere voorwerpen met een verrassend verhaal. Voor volwassenen is de route ‘Paleisgeheimen’ uitgezet, met leuke weetjes en anekdotes bij de objecten en paleiskamers. Kinderen tot circa 9 jaar kunnen de ‘Oranje-appeltjes-speurtocht’ door het paleis volgen. Beide routes zijn gratis verkrijgbaar. Daarnaast kan de bezoeker een audiotour volgen met achtergrondinformatie en verhalen over het paleis en zijn bewoners (€ 3,00), voor kinderen vanaf circa 9 jaar is er een speciale kindertour verkrijgbaar.

Tentoonstellingen
De onlangs geopende presentatie ‘Meesters uit het Mauritshuis’ toont ruim 35 topstukken uit de collectie van het Mauritshuis, die tijdelijk zijn ondergebracht op Het Loo. In de Westvleugel is de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ te bekijken, met 75 kleurrijke portretten van de koningin; de expositie ‘Wilhelmina’s Levensavond’, over haar jaren op Het Loo, is dit weekend voor het laatst te zien. Het park rond jachtslot Het Oude Loo is tijdens het Museumweekend toegankelijk voor publiek.

Luchtvaartmuseum
Op 1 juli 2013 bestaat de Nederlandse militaire luchtvaart 100 jaar, de Koninklijke Luchtmacht 60 jaar en het Militaire Luchtvaart Museum 45 jaar. In het laatste openingsjaar van het Militaire Luchtvaart Museum is het museum door ruim 70.000 stemmen van de ANWB leden beoordeeld en uitgeroepen tot het ‘Leukste Uitje van provincie Utrecht’. Het Militaire Luchtvaart Museum zal 1 juli 2013 sluiten voor publiek om zich voor te bereiden op de verhuizing naar de voormalige vliegbasis Soesterberg. Tijdens het Nationaal Museumweekend is de huidige en toekomstige locatie te bezichtigen.

Kom in de Kas
Op zaterdag 6 april en zondag 7 april 2013 vindt de 36e editie van Kom in de Kas plaats, de jaarlijkse open dag van de Nederlandse glastuinbouw. Dit jaar zijn in 23 regio’s verspreid over het land vele honderden bedrijven te bezoeken.
In het kader van In de kas kan alles worden diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Vorig jaar brachten zo’n 200.000 mensen een bezoekje aan de kassen. Kom in de Kas is een landelijk evenement: in bijna alle provincies zijn een of meer deelnemende regio’s. Een deel daarvan organiseert zowel op 6 april als op 7 april Kom in de Kas, de meeste regio’s doen dat alleen op zaterdag of alleen op zondag. Meer informatie via www.komindekas.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.