Volg de Oranjes door Zwitserland

Staatsbezoek koningin Beatrix en prins Claus aan Zwitserland in 1993. Muzikale ontvangst bij de waterkrachtcentrale Grimsel. Foto: © KWO

Staatsbezoek koningin Beatrix en prins Claus aan Zwitserland in 1993. Muzikale ontvangst bij de waterkrachtcentrale Grimsel. Foto: © KWO

Door heel Zwitserland zijn sporen van de Oranjes te vinden. De Koninklijke familie gaat al tijden graag naar het land toe voor een verblijf. Of dit nu was voor vakantie, een staatsbezoek, waar ze ereburger waren of een berg naar zich vernoemd kregen. Zo hebben prins Willem-Alexander en prinses Máxima de eerste dagen van hun huwelijksreis in 2002 doorgebracht in de sneeuw van St. Moritz. Er zijn nog meer historische banden met Zwitserland en nu kun je het oranje spoor door Zwitserland (letterlijk) volgen. Alle plekken zijn namelijk te breiken met de auto of openbaar vervoer. Hieronder staan een paar voorbeelden van plaatsen om je een idee te geven waar de route langsgaat.

Berner Oberland
Veel plaatsen in het Berner Oberland kunnen zeggen dat ze koninklijk bezoek uit Nederland hebben ontvangen. Koningin Wilhelmina kwam er veel voor kuurbezoeken, later ook met prinses Juliana. Zo brachten ze een bezoek aan het Faulenseebad aan de Thunersee en aan Bad Weissenburg in het Simmental. In die laatste plaats was ze in augustus 1936 met prinses Juliana. Dat ook prins Bernard er was, lekte uit. Het jonge paar werd gespot door een Nederlandse fotograaf, wat voor versnelde aankondiging van hun verloving leidde. De beide kuurhotels bestaan niet meer, maar het bronwater van Weissenburg kan sinds 1999 gratis getapt worden bij een in oude stijl opgetrokken gebouwtje naast het station, de “Thermalwasser Brunnen”.

De Matterhorn
Het is niet waarschijnlijk dat het er ooit van gekomen is, maar Wilhelmina had vanaf 1930 vanuit het Engadin in één ruk met de toen in gebruik genomen Glacier Express kunnen doorreizen naar Zermatt, het bergdorp aan de voet van de Matterhorn. Ze bracht in mei 1929 een vakantie door in het Rhônedal en maakte er een klein schilderij van een houten chalet met de Matterhorn op de achtergrond. Het schilderij was onlangs te zien op de tentoonstelling “Wilhelmina’s levensavond” in Paleis Het Loo, waar je ook kon zien dat Wilhelmina na een periode van rust na de troonsafstand vanaf 1951 weer naar het buitenland ging reizen. Een van de informatiepanelen vermeldde “Als reisdoel werden vaak plaatsen uitgekozen waar Wilhelmina ook voor de oorlog kwam: het Berner Oberland in Zwitserland, …”.

Basel: Oranjemaal
Ons oranje spoor eindigt in de stad Basel. Elk jaar vindt daar in besloten kring binnen de muren van het gildehuis van de goud- en zilversmeden het Oranienmähli plaats, bekostigd uit een legaat van Hieronymus Linder aan het gilde. Deze Hieronymus Linder, in 1682 in Basel geboren als zoon van een goudsmid, maakte carrière in het Nederlandse leger en was een trouw dienaar van stadhouder Willem V. In zijn testament bepaalde hij dat ter ere van Willem V elk jaar een Oranjemaal in het gildehuis gehouden moest worden. Er wordt altijd een vertegenwoordiger van de Nederlandse kroon uitgenodigd. Meestal is dat de ambassadeur of consul van Nederland, maar prins Claus was er ook eens te gast. Het gildehuis staat bekend als Haus zum Grauen Bären en bevindt zich in de Freie Strasse, de belangrijkste winkelstraat van Basel. Het huis is niet open voor publiek.

Voor meer informatie over de route ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.