Adele helpt tegen vliegangst

Het beste nummer om mensen met vliegangst te laten kalmeren is de hit van Adele ‘Someone like you’. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van streaming muziekservice Spotify is uitgevoerd. Het onderzoek toont ook aan dat nummers die zowel de “rationele” linkerkant als de “emotionele” rechterkant stimuleren, helpen om de angst te verminderen. Onderzoekster en psychologe Dr. Becky Spelman van de gespecialiseerde vliegangstkliniek heeft op basis van haar onderzoek en ervaring een Spotify-playlist samengesteld met nummers die helpen om rustig te worden; een nood voor velen tijdens het drukke vakantieseizoen.

  • Spotify’s studie toont aan dat muziek met laag tempo, zoals Someone Like You van Adele, ideaal is tegen vliegangst.
  • Nummers die zowel de “rationele” linkerkant als de “emotionele” rechterkant stimuleren, helpen eveneens angst te verminderen
  • De Spotify-playlist ‘Kalmerende muziek om mee te vliegen’ helpt zenuwachtige vakantiegangers tegen vliegangst

Dr. Spelman’s onderzoek wijst uit dat muziek op verscheidene manieren de emotionele toestand kan beïnvloeden. Ruim 25 % van de volwassenen hebben last van vliegangst tijdens het reizen. Gebrek aan controle, veranderingen in luchtdruk en turbulentie dragen allemaal bij tot gespannenheid.  Ademen op het tempo van muziek met lage beats per minuut (BPM) is goed voor het hart en voor de bloeddruk en daarmee wordt tevens het angstige gevoel verminderd. Een andere manier is om naar muziek te luisteren die zowel de rationele linker- als de emotionele rechterhelft stimuleren. Adele’s ‘Someone like you’ is ideaal om mee te kalmeren omwille van het rustige tempo van 67 BPM en de harmonieuze tonen. Het optimale aantal BPM is namelijk 60.

 

Niet alleen klassieke muziek
De tracks die op de Spotify-playlist staan van Dr. Spelman zijn een interessante mix van verschillende genres waaronder klassieke muziek, R&B en alternatieve rock. De muziek is ook te beluisteren in de lucht of op plaatsen waar geen internettoegang is voor premium abonnees.

Angela Watts, Vice President Communications bij Spotify reageert: “We hebben allemaal een sterke persoonlijke en emotionele connectie met muziek. De uitkomst van de invloed van muziek in relatie tot angst is geen verrassing. De playlist van Dr. Spelman laat zien dat als het gaat om muziektherapie dat verschillende muziekstijlen werken en het is een mooie waarneming dat muziek mensen kan helpen hun droomvakantie te hebben zonder angst. Door te luisteren naar ‘Paradise’ van Coldplay zou je er zowaar nog eens kunnen komen ook…”

De muziek helpt rustig te worden en angsten te verminderen voor en tijdens de vlucht.

Playlist ‘Kalmerende muziek op mee te vliegen’

1.       Someone Like You – Adele
2.       Orinoco Flow (Sail Away) – Enya
3.       Piano on The Beach – Liborio Conti
4.       Piano Concerto No. 21 in C major (“Elvira Madigan”) K. 467 – Mozart Wolfgang Amadeus
5.       Better Together – Jack Johnson
6.       Pure Shores – All Saints
7.       Buffalo Soldier – Bob Marley
8.       Scar Tissue – Red Hot Chilli Peppers
9.       Paradise – Coldplay
10.    As I Lay Me Down – Sophie B. Hawkins
11.    Inside Out – Britney Spears
12.    Ignition – R Kelly
13.    Flaws and All – Beyoncé
14.    The Christmas song – Nat King Cole
15.    Space Oddity – David Bowie

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.