App tegen vliegangst vernieuwd

Vliegapp
Vliegangstinstituut VALK heeft de al bestaande app tegen vliegangst uitgebreid en introduceert nu een mobiel hulpmiddel in de strijd tegen vliegangst, de digitale ademcoach. Hiermee kunnen angstige vliegreizigers via een iPhone app hun ademhaling onder controle krijgen. De officiële lancering is op zaterdag 1 juni tijdens het Nationaal Vliegangstweekend in de Aviodrome in Lelystad.

De digitale ademcoach neemt passagiers met (vlieg)angst aan de hand en brengt hun oppervlakkige en te snelle in- en uitademingen terug naar een rustige ademhaling. “Dat zorgt voor een directe afname van lichamelijke angstklachten zoals hartkloppingen en duizeligheid”, volgens dr. Lucas van Gerwen, psychotherapeut en directeur van Stichting VALK (VliegAngstbestrijding Leidse universiteit, KLM). “De mogelijkheid om de ademhaling te visualiseren geeft bovendien rust. Negatieve gedachten krijgen geen kans wanneer gebruikers blijven kijken naar een rustige ademhalingsbeweging.”

In 2011 en 2012 ontwikkelde Stichting VALK vliegangstapplicatie de Vlieg app in de talen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Portugees en Nederlands. De digitale ademcoach is een nieuw onderdeel van deze vliegangstapplicatie, die gebaseerd is op 23 jaar wetenschappelijke kennis en ervaring met het behandelen van vliegangst. Gebruikers kunnen via een menu kiezen uit informatie en tips over de periode vóór de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de app.

Twee ontspanningsoefeningen en een paniekknop bieden een oplossing als de angst plotseling in alle hevigheid toeneemt. “Het is de combinatie van oefeningen en informatie die de Vlieg app wereldwijd zo uniek en doeltreffend maakt”, verklaart Van Gerwen. “De applicatie is compleet afgestemd op de behoeftes van mensen met vliegangst”. VALK wil overal ter wereld mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen. Ruim 30% van de volwassen westerse bevolking is bang in een vliegtuig. Dit jaar verschijnt de applicatie ook in de talen Duits, Braziliaans, Spaans, Japans en Tsjechisch.

Vliegangstweekend
Tijdens het Nationaal Vliegangstweekend op 1 en 2 juni geven vliegangsttherapeuten van VALK gratis workshops. Deelnemers leren wat de oorzaken zijn van vliegangst, wat het doet met hun lichaam en hoe ze het beste om kunnen gaan met de sensaties die de emotie angst teweeg brengt. Er vinden ontspanningsoefeningen plaats in een geparkeerde KLM-Boeing 747-300. Aansluitend legt een KLM piloot uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie is en aan welke eisen de luchtverkeersveiligheid moet voldoen. Op beide dagen is het programma hetzelfde. Aanmelden voor de workshops is niet nodig.

De app is hier te downloaden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.