Bruine beer gered door Dierenrijk

Bruine beren in Dierenrijk hebben alle ruimte om te zwemmen en door het groen te lopen, de nieuwe beer kan dit straks ook.

Bruine beren in Dierenrijk hebben alle ruimte om te zwemmen en door het groen te lopen, de nieuwe beer kan dit straks ook.

Veel bruine beren leven in gevangenschap onder slechte omstandigheden. Dierentuin Dierenrijk zet zich in voor het behoud van deze diersoort en wil bruine beren een betere leefomgeving bieden. Daarom krijgen de vier vrouwelijke bruine beren in Dierenrijk binnenkort gezelschap van een nieuwe bewoner. De beer is afkomstig uit Kormisosh in Bulgarije. Ze willen de beer redden om hij al negen jaar geïsoleerd in een ouderwetse betonnen ‘berenkuil’ opgesloten zat. In Dierenrijk krijgt de beer een groene leefomgeving van 5000m², professionele verzorging en soortgenoten om zich mee te socialiseren. De nieuwe bewoner wordt op zaterdag 18 mei 2013 verwacht.

Tosho, een mannelijke bruine beer van 9 jaar oud, past goed in de huidige groep van Dierenrijk. “We waren al een tijdje op zoek naar een grote volwassen beer. Tosho wordt namelijk geïntroduceerd met maar liefst vier vrouwelijke bruine beren en een roedel wolven. Een nieuweling in de groep moet wel een beetje voor zichzelf op kunnen komen”, zegt Kris Jansen, hoofd dierverzorging van Dierenrijk. “Daarnaast verkeerde Tosho echt in hele slechte leefomstandigheden en in Dierenrijk hebben we ruimte voor vijf bruine beren, dus besloten we Tosho op te vangen”. Twee dierverzorgers van Dierenrijk zijn gisteren vertrokken naar Bulgarije om het transport voor te bereiden. De beer wordt vervoerd in een professionele transportkist en als de reis goed verloopt arriveert hij op zaterdag 18 mei in Dierenrijk.

Na aankomst wordt de beer door de dierenarts van Dierenrijk onder narcose gebracht om Tosho op zijn gezondheid te onderzoeken en te castreren. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit soort zich in het park voortplant. Kris Jansen verklaart: “De bruine beren die in Nederlandse dierentuinen en opvangcentra wonen zijn allemaal opvangdieren. Omdat er al zoveel beren in gevangenschap leven, door illegale wildvang bijvoorbeeld, is het niet wenselijk om nakomelingen te krijgen. Ook Tosho betreft een weesbeertje, omdat zijn moeder in Bulgarije vermoedelijk dood is geschoten”. Na een verplichte quarantaineperiode van vier weken kan Tosho zijn nieuwe groene leefomgeving van 5000m² ontdekken. Vervolgens wordt hij geïntroduceerd bij zijn nieuwe huisgenoten. Met de komst van Tosho heeft Dierenrijk in totaal vijf bruine beren in opvang, die voorheen allen een rijkere leefomgeving nodig hadden.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.