De Russen komen naar Groningen

Bekijk Russische strips tijdens de nieuwe  tijdelijke tentoonstelling “Daar komen de Russen!”

Bekijk Russische strips tijdens de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “Daar komen de Russen!”

We zitten midden in het Nederland-Ruslandjaar en dat laten ze niet zomaar voorbij gaan in Noord-Nederland. In het Nederlands Stripmuseum in Groningen kun je vanaf 1 juni de de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “Daar komen de Russen!” (Da Njet Navernoe, Ja Nee Misschien) zien. Deze tentoonstelling wordt zaterdag ’s avonds geopend van 19:00 tot 01:00 uur. De hele avond en nacht worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zal er een Russische accordeonist spelen, worden er Russische hapjes en drankjes geserveerd en kunnen er gratis tekenworkshops gevolgd worden.

Het Nederlands Stripmuseum brengt een tentoonstelling van een verzameling cartoons uit Rusland. Samenstellers Marianne van Voorn, illustrator en docent media op de Kunstacademie Groningen en Polina Smid-Zayats, Russin van origine, hebben hun krachten en contacten aangeboord om de mooiste cartoons afkomstig van Russische tekenaars te verzamelen. De tentoonstelling geeft op een bijtende, cynische of humoristische wijze kritiek op politieke en maatschappelijke issues in Rusland middels cartoons.

De Russische Cartoonkunst heeft een bijzondere geschiedenis vanwege lange periodes van hele en halve censuur. Ook in de actuele situatie, onder Poetin, staat de vrijheid van meningsuiting onder druk. Het Nederlands Stripmuseum laat door een grote hoeveelheid uniek werk zien hoe cartoonisten hiermee omgaan en richt zich daarbij vooral op de laatste decennia. Ondanks problemen waarmee de exposerende cartoonisten geconfronteerd werden, heeft het nooit invloed gehad op de kwaliteit van hun werk; die is onveranderd hoog.

Een aantal van de exposanten hebben internationale faam verworven en hebben in verschillende landen over de hele wereld prijzen ontvangen voor hun werk. Tot nu toe was dit aan de Nederlandse aandacht ontsnapt. Een goede reden voor Het Nederlands Stripmuseum om de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de Russische Cartoonkunst te exposeren.

De opening van de tentoonstelling “Daar komen de Russen!” (Da Njet Navernoe, Ja Nee Misschien) vindt plaats op 1 juni en is te bezichtigen t/m 31 augustus 2013. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.