Duik eens onder in Panama

Duiken bij de schildpadden.

Duiken bij de schildpadden.


Even de drukte van alledag en de dwingende ‘pings!’ van je mobiele telefoon ontvluchten, dan is Panama een bestemming die je serieus zou kunnen overwegen. Panama heeft namelijk negen nationale parken en drie aangewezen UNESCO werelderfgoed regio’s (La Amistad, Coiba en Darién) waar avontuurlijke reizigers veel kunnen beleven. De nationale parken beslaan ruim 35% van Panama en zijn alle toegankelijk voor publiek. In de natuurparken leven 800 verschillende vogelsoorten, 220 zoogdiersoorten, 240 reptielsoorten en meer dan 10.000 plantensoorten. Leguanen, luiaards, vlinders, jaguars, rode kikkers, toekans en schildpadden noemen deze parken hun thuis. Een Walhalla voor natuurliefhebbers. De parken zijn voor de sportieve reiziger op verschillende manieren te ontdekken. Van kanoën tot wandelen, raften, vissen, duiken of fietsen.

La Amistad National Park: avontuur in het regenwoud
La Amistad National Park mag zich al sinds 1983 een UNESCO Werelderfgoed plaats noemen. Het park grenst samen met de gedeelde bergketen Talamanca aan Costa Rica. In de provincies Bocas del Toro en Chiriquí, rekent het park maar liefst 207.000 hectare regenwoud. In Bocas del Toro kan je heerlijk vissen, kanoën en vogels spotten. De enorme biodiversiteit en hoogteverschillen van Chiriquí lenen zich bij uitstek voor raften en hiken. Tijdens de korte maar pittige hikes van La Cascada en El Retoño, die je op een hoogte van 2.000 meter brengen, zie als je geluk hebt de prachtige Quetzal vogel.

Darién National Park: het orchidee paradijs
Aan de andere grenszone bevindt zich het enorme Darién National Park. Darién is het grootste Nationale Park van Panama en daarmee het grootste beschermde natuurgebied van Midden-Amerika en de Cariben. Met haar 579.000 hectare moerassen en tropisch regenwoud kenmerkt Darién de aanzet van het Amazone regenwoud. De ecologische rijkdommen en biodiversiteit van het gebied staan sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De inheemse Embera, Wounaan en Guna Yala Indianenstammen delen hun grondgebied met 450 verschillende vogelsoorten en 40 orchideesoorten. Cultuur en natuur komen samen in dit gebied. Een park om niet snel te vergeten.

Coiba Island National Park: schildpadden, walvissen en dolfijnen
Coiba eiland ligt in de Grote Oceaan en omvat een van de grootste koraalriffen in de Grote Oceaan. Het eiland ligt op de migratieroute van walvissen en dolfijnen en zeeschildpadden leggen hun eieren op de omgelegen stranden. De 270.000 hectare van het park bestaat niet alleen uit Coiba eiland, maar ook uit 38 kleinere eilanden en een gedeelte van de oceaan. Coiba is sinds 2005 onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sindsdien een natuurlijk laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek. Plan je een bezoek aan het eiland? Ga dan bijvoorbeeld sportvissen, surfen, duiken of vogels spotten om het beste van de regio te beleven.

Van en naar Panama
KLM vliegt zeven keer per week rechtstreeks naar Panama City, binnen 11 uur. Diverse luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld Delta, United en Continental airlines) vliegen op Panama City met één overstap.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.