Filmarchief 200 jaar Oranje open

Video die te zien is bij Beeld en Geluid.

Video die te zien is bij Beeld en Geluid.


In de jaren 2013-2015 wordt gevierd dat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat. Ter ere daarvan opent Beeld en Geluid in Hilversum op 21 juni 2013: Leven met Oranje, een Koninklijke tentoonstelling. Het rijk gevulde audiovisuele archief wordt ondersteboven gekeerd. Bijzondere privéopnamen van de Koninklijke Familie worden getoond, oude beelden worden opnieuw geïnterpreteerd en op een verhalende manier duikt de bezoeker in ons leven met Oranje. Bijzonder is het privé materiaal van het Koninklijk Huis dat een aparte plek krijgt in de tentoonstelling. De eerste stapjes van Koningin Beatrix, gefilmd door haar vader prins Bernhard of de films die prins Claus thuis van zijn gezin maakte.

Beeld en Geluid ontving dit jaar het vorstelijke bedrag van 300.000 euro van de BankGiro Loterij. Met die bijdrage wordt de nieuwe tentoonstelling Leven met Oranje, een Koninklijke tentoonstelling gefinancierd. Ook werd bekend gemaakt dat Beeld en Geluid nog eens 559.200 euro krijgt voor het extra project Mijn band met Oranje, een nationale inzamelingsactie waarbij het instituut op zoek gaat naar de mooiste Oranje-video’s van amateurfilmers in Nederland.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.