Ga nachtlopen met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten geeft je de mogelijkheid om de Nederlandse natuur op een bijzondere manier te ontdekken tijdens de Midzomernachtloop 2013.

Met de Midzomernachtloop 2013 kun je ’s nachts het bos verkennen.

Natuurmonumenten geeft je de mogelijkheid om de Nederlandse natuur op een bijzondere manier te ontdekken. Ze organiseren namelijk de Midzomernachtloop 2013. Tijdens de Midzomernachtloop kun je ’s nachts door de bossen lopen en de natuur op een hele andere manier zien. In de nacht van 21 op 22 juni kun je meedoen met verschillende wandelroutes in natuurgebieden verspreid over heel Nederland. De routes hebben een afstand van minimaal 5 kilometer. Deze nachtlopen zijn aan te raden voor iedereen die van natuur houdt. Ontdek wat er ’s nachts leeft en hoor de stilte.

Voor iedereen een tocht tijdens de Midzomernachtloop 
De Midzomernachtloop is een loop die op meerdere locaties plaatsvindt. Hiermee is de Midzomernachtloop uniek. Zo kun je in Noord-Holland een route van 7 km volgen over Landgoed Nijenburg. Je loopt hier door de oude beukenlanen en langs historische gebouwen. In dit cultuurhistorische natuurgebied hoor je in het bos talloze vogels. Of je kan in Overijssel naar de Sallandse Heuvelrug voor een tocht van 6 km. Je wandelt dan in het donker door de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug. Je beleeft de nacht tussen de heuvels en onder de sterren van dit natuurgebied. Als je graag wat langere afstanden loopt kun je naar Noord-Brabant om de 20 km route door het Brabantse natuurgebied Kampina te volgen. Zo is er in de Midzomernachtloop voor elke wandelaar in elke provincie wel een wandeling te vinden. Kijk hier voor alle routes.

Ervaar de natuur met je zintuigen
Doordat je in de duisternis loopt en het zicht beperkt is, gebruik je andere zintuigen veel sterker. Bij de start krijg je informatie over wat er te horen, zien en ruiken is tijdens de wandeling. Het kan bijvoorbeeld een leuke oefening zijn om even stil te staan en je lampje een tijdje uit te zetten. Wat hoor of ruik je? Je zult merken dat je steeds bewuster wordt van al je zintuigen. Tijdens de Midzomernachtloop beleef je de natuur op een heel nieuwe wijze.

Handig om te weten
Er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken als je mee doet aan dit evenement. Wat moet je meenemen als je gaat wandelen?
• Hoofdlampje. Draag een klein hoofdlampje of neem een klein zaklampje mee. Zonder licht werkt de reflecterende bewegwijzering niet. Neem geen grote, sterke lampen mee. Deze geven te veel licht en doen afbreuk aan het duisternisgevoel.
• Stevig schoeisel. Het terrein kan hobbelig zijn. Als het regent kan het modderig en glad zijn.
• Mobiele telefoon. Mocht er iets gebeuren dan is het handig als je kunt bellen.
• Eten en drinken. Vooral bij lange wandelingen is het aan te raden om wat te eten en drinken mee te nemen.

En dan nog wat praktische tips voor de deelnemers:
• Laat weten waar je bent. Vertel naasten uit je omgeving dat je meedoet met een nachtwandeling. Mocht er iets gebeuren dan weten zij waar je bent.
• Neem de tijd. Doordat je in het donker loopt, ligt je tempo lager dan overdag.
• Wandel minimaal met z’n tweeën. Het is niet toegestaan om alleen de tocht te lopen.
• Kaart op je smartphone. Als je een smartphone hebt, zet er dan een routekaart op. Zo verdwaal je niet.

Als deelnemer steun je de natuur
Het inschrijfgeld bedraagt voor volwassen €14,50 en voor kinderen tot en met 12 jaar €7,50. De opbrengst van de loop wordt besteed aan behoud, herstel en ontwikkeling van Nederlandse natuurgebieden. Door mee te doen aan de Midzomernachtloop steun je dus direct de natuur. Daarnaast kun je je ook laten sponsoren als je de natuur nog een extra handje wil helpen. Je kan je vrienden, familie of collega’s vragen of ze je willen sponsoren. Elk bedrag is welkom want deze extra steun kan de natuur in ons land goed gebruiken.

Iedereen kan meedoen aan de Midzomernachtloop. Je kan je opgeven via de website. Hier staan alle routes vermeld, kun je deelnemers sponsoren en vind je meer informatie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.