Hemelvaartsdag: gratis dauwtrappen op Hoge Veluwe

Een ochtendbeeld van de Hoge Veluwe. Foto: Janny Gommans.

Een ochtendbeeld van de Hoge Veluwe. Foto: Janny Gommans.


Op Hemelvaartsdag, komende donderdag 9 mei, kunnen bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe gratis dauwtrappen op een tijdstip dat het Park normaal gesproken nog gesloten is. Tussen 6 en 8 uur in de ochtend betalen wandelaars, fietsers en ruiters geen entree.
Dauwtrappen is een eeuwenoud gebruik, waarbij men vroeger al om 3 uur ’s nachts opstond om zingend en op blote voeten op het gras te dansen, vandaar de term dauwtrappen. Men geloofde in de helende werking van de dauw op het gras. Nog altijd trekken duizenden Nederlanders er ieder jaar op Hemelvaartsdag op uit om te gaan dauwtrappen, of het nu te voet, te fiets, of zelfs te paard is.

De poorten van De Hoge Veluwe worden in mei normaal gesproken pas om 8 uur geopend. Op Hemelvaartsdag wordt een uitzondering gemaakt om dauwtrappers de gelegenheid te geven het Park te zien ontwaken. Uiteraard kunnen bezoekers op eigen gelegenheid het Park intrekken, maar er zijn ook wandelexcursies met natuurgidsen. Om 6 uur vertrekt vanaf iedere ingang van het Park (Hoenderloo, Otterlo, Schaarsbergen) een excursie. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis en de natuur van het Park.

De gratis toegang geldt alleen voor wandelaars, fietsers en ruiters van 6 tot 8 uur. Om de rust te waarborgen mogen auto’s pas vanaf 8 uur naar binnen. Vanaf 8 uur gelden normale entreeprijzen (€ 8,40 voor volwassenen, € 4,20 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, gratis voor kinderen t/m 5 jaar). De wandelexcursies duren van 6 tot 9 uur. Deelname kost € 3. Reserveren via www.hogeveluwe.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.