Nieuw oorlogsmuseum in Beek

Het idee achter het oorlogsmuseum past in de hedendaagse lijn om de situatie van toen  zoveel mogelijk na te bootsen, zoals hier in dit oorlogsmuseum bij de landingsstranden in Normandië.

Het idee achter het oorlogsmuseum past in de hedendaagse lijn om de situatie van toen zoveel mogelijk na te bootsen, zoals hier in dit oorlogsmuseum bij de landingsstranden in Normandië.


“Eyewitness” is de naam van een nieuw oorlogsmuseum, dat vandaag in het Limburgse Beek opent. Het museum onderscheidt zich door in 65 diorama’s zo echt mogelijk te situatie tijdens de gruwelijke jaren tussen ’40 – ’45 te tonen.

„Natuurlijk kreeg ik de vraag: alwéér een museum over de Tweede Wereldoorlog?” zegt Wim Seelen. „Maar ik wist dat ik iets kon toevoegen aan bestaande musea. Daarom heet mijn museum ook Eyewitness. Je moet er het idee krijgen dat je ooggetuige bent.” De 43-jarige Limburgse ondernemer opende in Beek, onder de rook van Maastricht, zijn jongensdroom, zo schrijft de Telegraaf over het initiatief.

Foto's van het nieuwe museum op Google.

Foto’s van het nieuwe museum op Google.

Seelen had altijd al interesse in het verzamelen van materiaal uit WOII. Hij heeft van alles – behalve zwaar wapentuig – bij elkaar gebracht en toen hij enkele jaren geleden zijn familiebedrijf voor een goed bedrag kon verkopen had hij opeens al het geld en de tijd om zich volledig op zijn liefhebberij te storten en ging toen doelgericht werken aan zijn eigen museum. In de collectie zit onder andere een generaalsuniform van de Hermann Göring-divisie en een uniform van de beroemde 101 Airborn-divisie. Bezoekers aan het museum moeten zich warm aankleden: „Wie het oostfrontdiorama wil bekijken, moet op de kou ingesteld zijn. De airco staat altijd aan. Jazeker, het was toch afschuwelijk koud? Zulke details maken de beleving groter. Want dat is wat ik wil. Niet choqueren, wel confronteren”, zegt Seelen. Meer informatie: www.eyewitnesswo2.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.