Terug naar de Gouden Eeuw in Haarlem

Dit jaar wordt het Frans Hals Festival in Haarlem met een verassing geopend.

Dit jaar wordt het Frans Hals Festival in Haarlem met een verassing geopend.

Dit jaar wordt het Frans Hals Festival Weekend in Haarlem bijzonder geopend. Zaterdag 11 mei verandert de Grote Markt terug naar de tijden van de Gouden Eeuw. Het lijkt alsof je terug gaat in de tijd. Van 10.00 tot 11.00 uur speelt het carillon van de Grote Kerk. In de driehoek die gevormd wordt door Grote Kerk, Hoofdwacht en Stadhuis spelen zich vanaf 11.00 uur opmerkelijke dingen af. Ongeveer honderd figuranten in kleding van de Gouden Eeuw vind je in dit deel van de stad. Maar wat er gaat gebeuren is een verassing. Vanaf dat moment is het Frans Hals Festival geopend.

Op zaterdag 11 mei is rond 10.30 uur de intocht Schuttersgilde St. Catharina 1480. Vanaf het station gaat het gilde in optocht, met tromgeroffel en paard voorop via de Generaal Cronjéstraat naar de Ripperda. Na een show trekt het schuttersgilde naar de binnenstad van Haarlem. Het oude centrum van Haarlem wordt omgetoverd in de Gouden Eeuw. Het is druk in de stad, de pleinen en straatjes zijn druk bevolkt door het gepeupel. Er zijn optochten, een schutterij, oude ambachten, bierfestijnen, muziek, zang, dans, hekserij en nog veel meer uit vroeger tijden. En de twee schuttersgilden die Haarlem toen rijk was vertellen hun verhaal.

Andere programma onderdelen Frans Hals Festival:
· Donderdag 9 mei is de intocht van vrachtschip ‘Nieuw Haarlem’ vol met vaten Frans Hals bier (van de Haarlemse Jopenbrouwerij) voor de kroegen in de stad. De biervaten worden overgeladen op de kade en Frans Hals is zelf aanwezig om samen met Malle Babbe het eerste biervat ‘aan te slaan’.

· Vrijdag 10 mei theater & meezingfeest ‘I love Malle Babbe’, waar iedereen gouwe ouwe mee kan zingen met Theatergroep De Eglentier en anderen. Het is de bedoeling dat je in goud komt.

· Op de verjaardag van het museum (14 mei) is een ballonnenwedstrijd voor de Haarlemse schoolkinderen.

100 jaar Frans Hals Museum
In verband met het 100-jarig bestaan van het Frans Hals Museum wordt in Haarlem een ‘Frans Hals Jaar’ gevierd. Er zijn verschillende tentoonstellingen en andere activiteiten. Alles staat in het teken van Frans Hals, die in de Gouden Eeuw in Haarlem woonde en geldt als één van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Centraal in het Frans Hals Jaar staat natuurlijk de tentoonstelling Frans Hals. ‘Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ die loopt van 23 maart t/m 28 juli. Voor het eerst worden sleutelstukken van Frans Hals getoond te midden van schilderijen van beroemde collega’s als Titiaan, Rembrandt, Van Dyck, Jordaens en Rubens

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.