Tsjechië heeft ook een wijnhart

In Tsjechië maken ze al erg lang wijn, om deze kant van het land meer te ontdekken kun je 1200 kilometers aan wijnroutes volgen.

In Tsjechië maken ze al erg lang wijn, om deze kant van het land meer te ontdekken kun je 1200 kilometers aan wijnroutes volgen.

Bij Tsjechië denk je niet gelijk aan wijn, het land staat meer bekend om zijn bier en goulash. Wat veel mensen niet weten is dat er 1200 kilometers aan wijnroutes liggen in Moravië. Er wordt al lang wijn gemaakt in Tsjechië, toeristen zijn er gewoon niet bekend mee. Maar nu de lente is begonnen gaat het toeristische wijnseizoen van start. Tijd om verandering te brengen in de onbekendheid van de Tsjechische wijnen. Je kan bijvoorbeeld een van fietsroutes in Moravië of Bohemië volgen en tussendoor een wijntje drinken in een eeuwenoude wijnkelder.

De Tsjechische wijngaarden liggen verdeeld over de Bohemen en Moravië. Maar liefst 96% van de wijngaarden zijn in Zuid-Moravië, bij de Oostenrijkse grens te vinden. Dit is het wijnhart van Tsjechië. Het gebied kent hete dagen en koele nachten: een ideale combinatie om druiven te rijpen. Zo wordt de hoge concentratie en variatie van aroma’s behouden. De Tsjechen zijn liefhebbers van hun eigen wijnen, het grootste gedeelte van de productie gaat dan ook op aan eigen consumptie. Per jaar wordt er per hoofd van de bevolking 18 liter wijn geconsumeerd. Dit is zo’n drie en een halve liter minder dan de Nederlanders.

Fietsen, wijn drinken en van de lokale cultuur genieten lijken misschien niet bij elkaar te horen, maar in Zuid-Moravië zijn talloze fietsroutes door de wijngebieden te vinden. Een fietstocht door het heuvellandschap voert je langs wijngaarden en je kunt een wijntje drinken in eeuwenoude wijnkelders. Er zijn routes voor de ervaren fietser maar ook voor beginnende fietsers. De routes komen niet alleen langs wijngaarden maar ook bij UNESCO monumenten zoals het Lednice-Valtice landschap.

Tsjechië heeft een eeuwenlange wijngeschiedenis die terug gaat tot de Romeinen. Inmiddels worden Tsjechische wijnen wereldwijd onderscheiden. In de wijnkelder van kasteel Kromeriz is het zelfs mogelijk om wijn te drinken in gewelven uit de 13e eeuw. De wijn wordt volgens eeuwenoude traditie gemaakt. Het kasteel is een UNESCO monument en beschikt over een indrukwekkende tuin.

Tijdens de fietstocht langs de wijnboeren is te zien dat er talloze wijnen bekroond zijn. Driekwart van de Tsjechische wijnen zijn wit. Kenmerkend is de zoetheid, waar de bevolking zelf dol op is. Maar ook de droge wijnen mogen er zijn. Kenners zullen bij witte wijn de smaak van de in Oostenrijk bekende Welschriesling druiven herkennen. Maar ook kent Tsjechië rode zachte en elegante wijnen. Kortom wijnliefhebbers kunnen zich tegoed doen aan het brede wijnassortiment.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.