Waarom niet eens naar een ‘second city’?

De prachtige omgeving van het Italiaanse Napels.

De prachtige omgeving van het Italiaanse Napels.


‘Second cities’ is de benaming voor grote steden, die echter niet bovenaan op ieders lijstje staan. En toch zijn deze steden ook authentiek, avontuurlijk en bovenal (omdat ze minder bezocht worden) betaalbaar. Dus heb je de populairste Europese toeristensteden al eens bezocht en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Richt dan je pijlen eens op Europa’s verrassende ‘second cities’. Hier onder presenteert Elke Dag Vakantie.nl samen met Hotels.com vijf verrassende alternatieve citytrip bestemmingen.

Marseille is de tweede en de oudste stad van Frankrijk. De havenstad staat bekend om haar veelzijdige mediterrane keuken. Marseille is gelegen aan de Middellandse Zee. De multiculturele stad biedt reizigers een aangenaam klimaat en uitgestrekte stranden, de ‘plages du Prado’. De geschiedenis van Marseille gaat terug tot in de zesde eeuw voor Christus, in het stadscentrum zijn talloze oude kloosters, abdijen, kathedralen en paleizen te vinden. Dit jaar is Marseille uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Bilbao is de grootste stad in de autonome Spaanse regio Baskenland. De stad is gelegen in een bijzonder landschap met bossen, bergen, stranden en de steile kusten van de Golf van Biskaje. Bilbao biedt reizigers een culturele mix van historische bouwwerken en moderne architectuur, waaronder het drukbezochte Museo Guggenheim de Bilbao. De stad ligt aan één van de populaire pelgrimsroutes naar bedevaartsoord Santiago de Compostella.

Napels is het culinaire hart van Italië. Veel typisch Italiaanse gerechten vinden hun oorsprong in deze authentieke havenstad. Napels heeft een rijke geschiedenis en een eigen dialect. Het oude stadscentrum biedt plaats aan paleizen, kloosters en kerken. Ook de directe omgeving van Napels is het bezoeken meer dan waard. In 79 na Christus raakte provinciestad Pompeii er bedolven onder een laag as en puin door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, daarmee werd het één van de best bewaarde Romeinse steden.

Innsbruck is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. In de middeleeuwen groeide de stad aan rivier de Inn uit tot een belangrijk knooppunt aan de handelsroutes tussen Noord- en Zuid-Europa. Het centrum van de universiteitsstad herbergt dan ook veel middeleeuwse gebouwen en karakteristieke historische steegjes. Innsbruck ligt in het hart van de Oostenrijkse Alpen, waardoor de stad en haar omgeving zowel in de zomer als in de winter veel te bieden hebben.

Krakau is de tweede stad van Polen. De universiteitsstad verrees rond de veertiende eeuw, toen op de natuurlijke heuvel Wawel op de oever van de Wisla een indrukwekkend kasteel werd gebouwd. Krakau wordt ook wel het ‘Florence van Polen’ genoemd. Het oude stadscentrum behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Reizigers die ook geïnteresseerd zijn in de duistere kant van de geschiedenis, kunnen er voor kiezen om in de directe omgeving van Krakau een bezoek te brengen aan voormalig concentratiekamp Auschwitz.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.