Wales maakt de dichter in je wakker

Een echtpaar wandelt in de wildernis van  Llyn y Fan Fach, the Black Moun, Powys, Wales.Foto: VisitBritain

Een echtpaar wandelt in de wildernis van Llyn y Fan Fach, the Black Moun, Powys, Wales.Foto: VisitBritain


Deze zomer eens even je hoofd leeg maken en inspiratie opdoen? Er bestaan van die plekjes op het Engelse platteland die aanzetten tot dromen, tot schrijven, tot dichten. Dat is ook het geval voor het merengebied (Lake District) in Noord-Engeland maar ook voor het schiereiland Llyn in Wales. In ieder geval voor RS Thomas, de Welshe dichter, die precies 100 jaar geleden geboren werd in Cardiff (www.rsthomas2013.org). Hij ging er gewoonlijk heen om te ontsnappen aan het tumult van de stad. Dit aantrekkelijk stukje land in het noorden van Wales, aan de Ierse Zee, trekt nog altijd moderne heremieten aan, vogelaars, wandelaars en trekkers, liefhebbers van weidse ruimtes, natuur en vrijheid. www.visitwales.nl

Meer dichters
Ieder jaar wordt een internationaal festival, gewijd aan de Engelse dichter Lord Byron, gehouden in Hucknall en op het omliggende platteland van Nottinghamshire, een streek die sterk geassocieerd wordt met de man die er overigens ook is begraven. Dit jaar vindt het ‘International Byron Festival: a Celebration of Byron & Friends’ plaats van 27 juni tot 7
juli en viert de 200e verjaardag van het beroemde gedicht van Lord Byron, ‘The Giaour’, dat gepubliceerd werd in 1813. Tijdens 10 dagen leeft de stad in de ban van de dichter en er worden heel wat activiteiten georganiseerd: themarondleidingen, lezingen, openluchttoneel, exposities, animaties voor kids. www.experiencenottinghamshire.com

Meer kunst
Voor kunstliefhebbers is op dit moment de kuststad Brighton ‘The Place To Be’. Het Brighton Festival (4-26 mei) is uitgegroeid tot het grootste Engelse festival rond kunst, net zoals de onafscheidelijke Brighton Fringe (4 mei-2 juni). Alle weekends van mei hebben bezoekers toegang tot de studio’s en kunstenaarswoningen die deelnemen aan de Artists’ Open Houses. Maar dat is niet alles: House (4 tot 26 mei), een festival rond visuele kunsten en The Great Escape (16-18 mei), een muziekfestival, komen ook de maand mei opfleuren. En om af te sluiten zullen de ludieke werken van de kunstenaar Jeff Koons tentoon staan van 11 mei tot 8 september in het Brighton Museum & Art Gallery. www.visitbrighton.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.