Walvissen spotten kan ook in Noorwegen

Om walvissen te spotten hoef je helemaal niet ver weg, dat kan gewoon in Noorwegen.

Om walvissen te spotten hoef je helemaal niet ver weg, dat kan gewoon in Noorwegen.

Als je walvissen wil gaan spotten denk je al snel aan een reis naar Zuid-Afrika of Canada maar dit kan veel dichter bij huis. De Noorse eilandengroep Lofoten is bijvoorbeeld een goed locatie om onder meer potvissen en orka’s te spotten. Omdat rederij Hurtigruten, die dagelijks langs de kust van Noorwegen vaart, 120 jaar bestaat zijn er dit jaar bijzondere excursies. Reisorganisatie BBI Travel biedt de extra excursie walvissen spotten aan. De Lofoten zijn goede plek om verschillende soorten walvissen te spotten want net voor de kust ligt de Bleik canyon. Hier is de zee heel diep en zit vol met vis. De excursie wordt aangeboden van 1 juni tot en met 31 augustus.

Als je tussen 21 juni en 1 juli meegaat met de rondreis Bergen-Kirkenes-Bergen wordt je getrakteerd op een fjord die niet in de standaard route zit: de 85-km lange Lyngenfjord tussen Skervoy en Tromsø. Deze 11 afvaarten staan in het teken van de datum 2 juli 1893, toen de eerste Hurtigruten postboot van Trondheim naar Hammerfest voer en daarmee de basis legde voor wat vandaag een van de mooiste zeereizen ter wereld wordt genoemd.

Deelnemers aan de walvisexcursie gaan in Risøyhamn vroeg van boord en per bus naar Andenes. Nergens anders langs de Noorse kust kunnen walvissen zo dicht bij de kust zwemmen als hier. Je gaat hier aan boord van MS Reine voor de zoektocht naar de zoogdieren. Slagingspercentage hiervan is gemiddeld 95 procent. De meest voorkomende walvissen in dit gebied zijn potvissen, maar ook grienden, dwergvinvissen, orka’s en bultruggen komen hier voor. Na een paar uur aan boord rondgevaren te hebben keer je terug naar de haven en reist over het eiland Senja naar Finnsnes waar je weer aan boord van het schip gaat.

Wie op een van de elf jubilea vaarten meevaart deelt extra mee in de feestvreugde. Je vaart een extra route door de schitterende Lyngenfjord met onder meer zicht op de Kvaenangtindam bergrug. Ook komen er plaatselijke vissers aan boord met hun garnalenvangst die passagiers mogen pellen en proeven. Verder is er tijdens de tocht muziek met onder meer de violiste Ingvild Sætra en het mannenkoor Berlevåg. Wanneer het schip de Poolcirkel passeert krijgen passagiers een pooldoop.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.