Zuiderzeemuseum verplicht tot restauratie

Het Zuiderzeemuseum. Foto: Common Creative

Het Zuiderzeemuseum. Foto: Common Creative


Een oud bootje kan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een flinke bom duiten gaan kosten. Het museum heeft namelijk een antieke en zeldzame platbodem gekregen, maar is nog niet – zoals beloofd – aan de restauratie en het tentoonstellen van het schip toegekomen.

De rechtbank in Alkmaar bepaalde gisteren dat het mu­seum zich moet houden aan af­spraken. Die zijn al in 2007 ge­maakt met een familie uit Hui­zen, die de voormalige vissersboot aan het museum schonk. De voorwaarde was toen dat het Zuiderzeemuseum de houten lemsteraak zou onderhouden en een museumfunctie zou geven.

Daar is tot op heden niets van terecht geko­men. De tot kajuitboot omge­bouwde platbodem werd gestald in een loods en werd nooit het beloofde museumstuk. Bij een inspectie in het najaar van 2011 werd ernstig achterstallig onderhoud geconsta­teerd. De herstelkosten werden toen geschat op bijna 100.000 eu­ro. In een restauratieplan van vorig jaar werd uitgerekend dat een volledige restauratie het museum ruim 360.000 euro gaat kosten.

Kijk zelf rond in het Zuiderzeemuseum:

View Larger Map

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.