Amsterdam krijgt kraanhotel

Deze kraan is over enige tijd omgetoverd in een hotel. Foto: Stefan Ammerlaan  Photography

Deze kraan is over enige tijd omgetoverd in een hotel. Foto: Stefan Ammerlaan Photography


Op het NDSM terrein in Amsterdam opent over een half jaar een bijzonder hotel in een oude hijskraan. De financieringsofferte daarvoor werd vorige week door het Nationaal Restauratiefonds ondertekend. De kraan heeft de status van rijksmonument. Initiatiefnemer voor het project is Edwin Kornmann-Rudi. De 50 meter hoge en laatst overgebleven kraan op het terrein wordt gerestaureerd en zal over een half jaar onder andere als exclusief hotel haar ‘deuren’ openen.

Aan de realisatie van het project is een voorbereidingstijd twee jaar voorafgegaan. Bijzonder aan dit project is dat de kraan in drie delen wordt gedemonteerd en per boot naar Friesland wordt vervoerd, waar het restauratiewerk van het staal plaatsvindt. Na restauratie zal de kraan, die nu in zeer slechte staat verkeert, onder andere de functie van een exclusief hotel met drie suites krijgen, op variërende hoogte van 30 tot 50 meter, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over het IJ, de haven en de binnenstad van Amsterdam. Over een half jaar kunnen de eerste gasten in de kraan overnachten. Daarnaast zal de kraan straks een televisiestudio en een exclusieve club -de faralda membersclub only- huisvesten.

De financiering van Nationaal Restauratiefonds bestaat deels uit een laagrentende lening van 1,5% en deels uit een aanvullende, marktconforme financiering. Nationaal Restauratiefonds verstrekt dit soort leningen om herbestemmingsprojecten mogelijk te maken. Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting die financieringen verstrekt en subsidies uitbetaalt aan eigenaren en beheerders van monumenten voor het restaureren en onderhouden van hun pand. Het Restauratiefonds geeft voorlichting, advies en begeleiding bij de financiële en procesmatige aspecten van restauratie en onderhoud van uw monument.

Ander plan

Opmerkelijk is dat er meer mensen met een soortgelijk plan blijken rond te lopen. Want op de site Kraanhotel.nl staat: “Aan de Surinamekade op het KNSM-eiland in Amsterdam staat een oude havenkraan, een industrieel monument uit 1958 dat wanhopig wacht op een nieuwe bestemming. Initiatiefnemer Peter Bekkers heeft een plan gelanceerd om de kraan om te toveren in een prachtig panoramahotel waarmee je, vanuit je bed, het uitzicht kan bepalen”, zo meldt de site Kraanhotel.nl. Dit plan staat echter geheel los van het project dat ondersteund wordt door het Restauratiefonds. In een video op de site blijkt dat het de bedoeling is dat gasten zelf hun hotelkamer(tje) kunnen laten ronddraaien.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.