Babybrilbeer voor het eerst naar buiten

De eerste Belgische brilbeerbaby is voor de eerste keer buiten geweest in Antwerpen.

De eerste Belgische brilbeerbaby is voor de eerste keer buiten geweest in Antwerpen.

In het Belgische Zoo Antwerpen ging de babybrilbeer voor het eerst naar buiten. De eerste Belgische brilbeerbaby liet zich voor de eerste keer buiten aan het publiek zien. Hij bleef wel dicht bij zijn moeder in de buurt en ondernam een hele snuffel- en klimtocht over boomstammen en tussen de struiken. De baby blijkt ondernemend en een durfal te zijn. “Een echte deugniet”, zegt verzorger Michael.

Babybrilbeer
De komende dagen staat een verdere verkenning van het buitenverblijf onder het lentezonnetje op de planning. De brilbeer heeft een zwarte vacht. Hij dankt zijn naam aan de blonde tekening rond zijn ogen, waardoor het lijkt alsof hij een brilletje op heeft. Deze geboorte is van groot belang voor het Europese kweekprogramma. De soort wordt in de natuur vooral bedreigd door jacht, illegale handel en habitatverlies.

Brilbeermoeder kiest zelf
Heel bijzonder: brilbeermoeder kiest zelf bevallingsdatum! De precieze bevallingsdatum bij deze brilberen is nooit helemaal juist te bepalen omdat deze berensoort een vertraagde innesteling van de vrucht kent. Dit ingenieuze systeem zorgt ervoor dat de moeder de ontwikkeling van het embryo kan vertragen zodat de babybeer pas ter wereld komt op een voor haar geschikt moment, onder goede weersomstandigheden of in het fruitseizoen bijvoorbeeld en babybeer dus niks tekort komt.

Kies een naam!
Tot voor kort zat het beertje achter de schermen, de moeder bouwde een nest van stro en leerde de baby al wat klimmen. Onze verzorgers wilden ze daarom ook liever niet verstoren en het geslacht bleef tot op vandaag een mysterie. Nu het beertje buitenkomt, hopen de verzorgers door observatie het geslacht te kunnen bepalen. De manier waarop het kleintje plast, is eigen aan het geslacht. Rechtopstaand voor de mannetjes en gehurkt voor de vrouwtjes. Om een geschikte naam te zoeken, kozen de verzorgers al drie namen voor een meisje (Olivia, Ona en Onora) en drie voor een jongen (Olivier, Orson en Oberon).

Stemmen kan via dewebsite of op de Facebookpagina. Hier vind je ook meer informatie.

Video van de babybrilbeer voor het eerst naar buiten:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.