Duitse waterwerken bijna werelderfgoed

De barokke waterwerken in het bergpark Wilhelmshöhe zijn op weg naar de titel UNESCO-werelderfgoed.

De barokke waterwerken in het bergpark Wilhelmshöhe zijn op weg naar de titel UNESCO-werelderfgoed.

De barokke waterwerken in het bergpark Wilhelmshöhe staan nog niet op de UNESCO-werelderfgoedlijst, maar dat willen ze wel graag. Het is een architectonisch en technisch meesterwerk van de barokke tuinbouwkunst, dat deze zomer wellicht op de werelderfgoedlijst van UNESCO komt te staan. Sinds februari 2012 houdt de daarvoor verantwoordelijke vakcommissie van UNESCO zich bezig met de aanvraag, die gestoeld is op de unieke combinatie van techniek, natuur en cultuur in het Kasseler bergpark.

Feest
Zo staat ook het grote Bergparkfeest op 29 juni volledig in het teken van dit belangrijke besluit. Dit feest biedt grote en kleine gasten een  programma aan muziek en spektakel, theater en rondleidingen, informatie en culinaire heerlijkheden.

Wat zijn de waterwerken?
Bij de barokke waterwerken gaat het water langs de watertrappen, de Steinhöfer waterval, de duivelsbrug en het aquaduct naar het laatste gedeelte in de slotvijver, waar het water uiteindelijk omhoog spuit tot een 52 meter hoge fontein. En dat alles zonder technische hulpmiddelen, want het water doorloopt alle onderdelen volledig door zijn natuurlijke druk.

Verlichte waterwerken
De verlichte waterwerken vinden deze zomer overigens niet alleen, zoals gebruikelijk, op de eerste zaterdag van de maand plaats, maar ter gelegenheid van de Hessentag in totaal op drie avonden in juni. Zo hebben bezoekers van heinde en ver ook dit jaar weer tal van gelegenheden om het unieke en fascinerende schouwspel van de barokke waterwerken te bewonderen, die onder landgraaf Karel in de 18e eeuw zijn ontstaan en sindsdien als een belangrijke mijlpaal in de kunst- en tuingeschiedenis gelden.

De data op een rijtje:
Waterwerken in het bergpark Wilhelmshöhe
Van 1 mei tot 3 oktober iedere woensdag, zondag en feestdag om 14.30 uur vanaf de Herkules.
Rondleiding naar de waterwerken telkens om 14.00 uur vanaf het bezoekerscentrum op de Herkules.

Data en tijden verlichte waterwerken:
01-06-2013 om 22.00 uur
15-06-2013 om 22.00 uur (Hessentag)
22-06-2013 om 22.00 uur (Hessentag)
06-07-2013 om 22.00 uur
03-08-2013 om 21.30 uur
07-09-2013 om 21.00 uur (Museumnacht)

Voor meer informatie ga je naar de website.

Informatievideo over de barokke waterwerken:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.