Bierbrouwers uit Luik laten publiek binnen

Vrouwelijk brouwmeester Virginie Harzé van Brasserie Val-Dieu aan het werk

Vrouwelijk brouwmeester Virginie Harzé van Brasserie Val-Dieu aan het werk


Belgisch bier wint aan populariteit of heeft dat te maken met onze eigen voorkeuren en lijkt dat maar zo? Feit is dat de Provincie Luik bekend staat om zijn kwalitatieve streekproducten zoals wafels, chocolade en de Luikse gehaktbal. Maar op het gebied van gastronomie mogen zeker de bieren uit deze regio niet worden vergeten. Door veel variatie en het behoud van oude tradities, geldt de Belgische biercultuur als de meest verfijnde ter wereld en wordt beschouwd als belangrijke factor voor gastvrijheid.

De Belgische brouwkunst is zelfs door Unesco genomineerd als Cultureel Werelderfgoed. Voor wie het brouwproces van dichtbij wil bekijken, openen acht brouwerijen in de provincie Luik hun deuren voor bezoekers. Zo beleven gasten het brouwen van bier vanaf de oorsprong en proeven zij het eindresultaat. Ook de Nederlandse brouwmeester Wil Schuwer laat bezoekers een kijkje nemen in de keuken van zijn micro-brouwerij in het dorp Bellevaux.

Bierexperts
België is bekend om zijn grote diversiteit aan biersoorten in vergelijking met andere landen en hierdoor internationaal geprezen door gerenommeerde bierexperts. De wortels van het bierbrouwen gaan terug tot de middeleeuwen. Belgische bierbrouwerijen zijn niet gebonden aan regels zoals in andere landen, waardoor er veel verschillende natuurlijke ingrediënten, waaronder kruiden en vruchten, worden gebruikt. Als we het hebben over het belangrijkste bestanddeel van bier dan heeft de provincie Luik de beste bron die een brouwer maar kan wensen. Het pure Ardenner water laat de smaak van alle ingrediënten tot hun volle recht komen.

Van apotheker tot brouwmeester
De acht brouwerijen in de provincie Luik die bezoekers een kijkje in de brouwkeuken geven, hebben allemaal hun eigen verhaal. Zo heeft het Nederlandse echtpaar Wil en Carla Schuwer hun brouwlicentie voor de ambachtelijke ‘Brasserie de Bellevaux’ sinds 2007.

Schuwer was apotheker, maar miste het handwerk dat bij het medicijnen maken komt kijken. Hij gooide het roer om. In 1994 vertrok het gezin naar het dorpje Bellevaux in het heuvellandschap net ten zuiden van Malmedy om zich daar definitief te vestigen. Na het volgen van de benodigde cursussen en het aanschaffen van een microbrouwerij uit Japan, werd Schuwer bierbrouwer van zijn eigen biermerk Bellevaux.

Ook in Couthuin bevindt zich een microbrouwerij. De twee jonge brouwmeesters Tanguy Van der Eecken en Nicolas Declercq brouwen in Brasserie Marsinne ecologisch bier, Leopold 7 genaamd. In Aubel, ligt de prachtige abdij Val-Dieu waar de monniken al in 1216 bier brouwde. Het jonge team bestaat tegenwoordig uit vijf mensen.

Wie denkt dat bierbrouwen een mannenberoep is, komt bedrogen uit. Het bier van deze abdij wordt namelijk al jaren gebrouwen door een vrouw, de 31-jarige Virginie Harzé. Ook zijn La Botteresse (Sur-les-Bois) en de brouwerijen Du Flo (Hannut), Grain d’Orge (Hombourg), Elfique (Aywaille) en Cosse (Grâce-Hollogne) in de provincie Luik te bezoeken.

De bezoeken inclusief rondleiding en proeverij kosten tussen de €4,- en €6,-. Meer informatie over de brouwerijen is te vinden op de site van de Federatie van Toerisme Luik: www.liegetourisme.be.

De provincie Luik in België ligt ca. 30 kilometer ten zuiden van Maastricht. De stad met dezelfde naam als de provincie, is de derde grootste stad van België en het culturele centrum van Wallonië. De regio is ook bekend om het natuurpark de Hoge Venen, met beschermde flora en fauna, de heuvels van de Ardennen, Spa en het legendarische Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.