Chocoladeboot bezichtigen in Amsterdam

De chocoladeboot Tres Hombres onderweg naar Europa.

De chocoladeboot Tres Hombres onderweg naar Europa.


Zeilschip Tres Hombres van de Nederlandse Rederij FairTransport wordt ook wel de ‘chocoladeboot’ genoemd. Het schip wordt namelijk gebruikt om op een milieuverantwoorde manier chocolade uit de productielanden te halen. Het schip keert nu terug van zo’n missie en zal aanleggen in Amsterdam Noord bij de IJ-kantine. Daar zal het van 10 tot 14 juni toegankelijk zijn voor publiek.

Vervolgens vertrekt op 14 juni vertrekt per fiets een chocoladekaravaan tussen 9:00 en 11:00 vanaf de NDSM werf naar de verschillende winkels in Nederland en België. Tres Hombres heeft biologische chocolade vanaf Grenada in de Cariben naar Amsterdam gevaren. De zeereis is tussen maart en juni afgelegd en op 14 juni vertrekken de fietsers uit Amsterdam Noord voor het afronden van dit CO2-neutrale chocoladetransport.

Aan boord van de Tres Hombres is 4,5 ton biologische chocolade (50.000 repen), geproduceerd door de Grenada Chocolate Company, een ambachtelijke chocoladecoöperatie die chocolade maakt op de plek waar de cacao groeit. Het vervoer per zeilschip past in het streven van de Grenada Chocolate Company om de chocolade zo verantwoord mogelijk te produceren en te distribueren. Met de chocoladekaravaan worden consumenten en winkeliers direct betrokken bij het CO2-vrije transport.

Grenada Chocolate Company
Mott Green, een zogenoemde ‘bean-to-bar chocolademaker’, begon de coöperatie Grenada Chocolate Company in 1999. Green het onderwerp van de nieuwe documentaire film van Kum-Kum Bhavnani’s, “Nothing Like Chocolate”, die op meerdere International Film Festivals in getoond. Voor meer informatie over de film, of om de trailer te bekijken, zie www.nothinglikechocolate.com

Met vlaggenschip Tres Hombres, een 32 meter vierkant getuigd zeilschip, laat rederij FairTransport zien dat windenergie een oplossing is voor duurzaam vervoer over zee. De Tres Hombres is het boegbeeld van de Stichting Atlantis Zeilende Handelsvaart. Doelstelling van deze stichting is de zeilende handelsvaart in de breedste zin van het woord te bevorderen. Dit doet ze door middel van voorlichting, het in stand houden van bestaande zeilvaart tradities en het ontwikkelen van moderne innovatieve zeilende vrachtvaarders.

De Chocoladekaravaan
De chocoladekaravaan is een initiatief van Lazuur Food Community in Wageningen en chocolade importeur el Sauco, Vrijwilligers en winkelmedewerkers uit het hele land vervoeren de chocolade per (transport)fiets naar de winkels. Vanuit Amsterdam worden verschillende routes gefietst naar onder andere Rotterdam, Amersfoort, Wageningen en Antwerpen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.