Duitsland weer veilig te bezoeken

Het hoge water is op de meeste plaatsen weer gezakt in Duitsland, dus veel toeristische attracties zijn weer te bezoeken.

Het hoge water is op de meeste plaatsen weer gezakt in Duitsland, dus veel toeristische attracties zijn weer te bezoeken.

Volgens het Duits bureau voor toerisme is Duitsland, na de overstormingen en wateroverlast van de afgelopen tijd, weer veilig te bezoeken. In de door wateroverlast getroffen steden en gemeentes aan de Donau, Elbe, Mulde en Saale zijn alle voorzieningen voor toeristen grotendeels hersteld. De wateroverlast legt je her en der nog wel beperkingen op maar je kan het vakantieland Duitsland ook in deze regio’s op een paar uitzonderingen na weer bezoeken aldus het Duits bureau voor toerisme. Andere rivieren, zoals de Moezel en de Saar, zijn niet overstroomd. In steden aan de Donau, zoals Passau en Regensburg, die het als gevolg van dagenlange neerslag bijzonder zwaar hadden in hun gevecht tegen het water, is inmiddels het signaal veilig gegeven. De situatie in de overstroomde gebieden rond de Elbe wordt steeds beter en ook in Noord-Duitsland gaat het waterpeil langzaam naar beneden. In het noorden blijft het alarm de komende dagen bestaan, omdat een aantal dijken volledig verzadigd is. Ondertussen zijn de mensen in het zuiden en oosten van het land volop bezig met de herstelwerkzaamheden.

Overlast op het spoor
De gevolgen van de overstromingen zijn momenteel nog merkbaar op de lange afstandstrajecten van de Duitse Spoorwegen. De reden is onder andere de sluiting van een brug over de Elbe bij Schönhausen in Saksen-Anhalt. In het algemeen moeten reizigers in de getroffen gebieden langs de rivieren met beperkingen rekening houden. Zo zijn enkele regio’s nog steeds voor reizigers niet toegankelijk. Het scheepsverkeer op de Donau, Neckar , Elbe en Saale is gedeeltelijk nog niet in bedrijf.

Bezienswaardigheden bereikbaar
Vijfennegentig procent van de meer dan 2000 toeristische accommodaties in Saksen is onbeperkt bereikbaar, net als de meeste bezienswaardigheden. Er zijn geen toeristische beperkingen in de Oberlausitz, het aan Tsjechië grenzende deel van de Sächsische Schweiz, het Ertsgebergte, het Vogtland en in grote delen van het Burgen- und Heideland. Ook in het Sächsische Elbland zijn toeristische bezienswaardigheden en accommodaties in plaatsen die niet direct aan de Elbe liggen goed bereikbaar volgens het Duits bureau voor toerisme. Zo heeft ook de oude binnenstad van Dresden met haar kunstschatten geen last gehad van het hoge water. Het centrum met zijn winkels en beroemde bezienswaardigheden zijn toegankelijk voor het publiek en in de Semperoper, Zwinger en het Residenzschloss zijn er geen beperkingen. De musea van de Staatliche Kunstsammlungen zijn normaal geopend.

Beperkingen
Vanwege het hoge water zijn er in Saksen-Anhalt nog wel beperkingen. De getroffen steden en regio’s hebben maatregelen genomen om het culturele erfgoed veilig te stellen. Zo zijn de historische stadskern van Wittenberg en de diverse Luther-monumenten intact gebleven en geopend voor bezoekers, net als de domschatten van Merseburg en Naumburg en vele accomodaties en attracties. Er zijn enkele omleidingen die zijn aangegeven en geen hindernis vormen om bij een uitstapje te genieten van het aantrekkelijke Saksen-Anhalt volgens het Duits bureau voor toerisme. In de toeristische regio Harz in het westen van de deelstaat is bovendien helemaal geen wateroverlast geweest.

Verkeer
Op langeafstandsfietsroutes langs de Elbe, Saale en Unstrut staan grote delen onder water en zijn dijken afgesloten. Fietsers kunnen uitwijken naar regionale routes die op enige afstand van deze rivieren liggen of als alternatief voor een actieve vakantie in de Harz kiezen. Veerdiensten en dagtochten op bovengenoemde rivieren vinden momenteel niet plaats. Gasten die met de auto of bus reizen moeten rekening houden met omleidingen.

Hoogwater van de Elbe
In Brandenburg is het hoogwater van de Elbe nog niet geweken. De dijken houden desondanks stand. Hoewel het waterpeil van de Elbe daalt, kan in het noordwesten van Brandenburg nog niet van een verbetering van de situatie worden gesproken. De druk op de dijken in de regio Prignitz houdt aan, zodat oplettendheid van hulpverleners en burgers geboden is. Afgelopen weekeinde zijn in het Spreewald echter alweer enkele vaarroutes geopend, zodat het prachtige natuurgebied weer vanuit de traditionele kano’s bewonderd kan worden volgens het Duits bureau voor toerisme.

Meer informatie en links naar websites van de getroffen gebieden zijn te vinden op de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.