Hoe poets je de tanden van een leeuw?

Hoe zorg je in de dierentuin dat de leeuwin geen kiespijn krijgt?

Hoe zorg je in de dierentuin dat de leeuwin geen kiespijn krijgt?


Hoe breng je een olifant naar de dokter en hoe poets je de tanden van een leeuw? Dierenrijk in Nuenen (vlakbij Eindhoven) houdt zondag 9 juni een Dierendokterdag, waarbij verschillen en overeenkomsten tussen huisdierenartsen en dierentuinartsen worden belicht. Deze dag zijn er diverse activiteiten in het park zoals medische trainingen bij de zeehonden en olifanten, een demonstratie door Stichting Hulphond Nederland en een ‘spreekuur’ voor bezoekers door dierenartsen Bas ten Bruggen Cate en Jacques Kaandorp.

Hoe breng je een olifant naar de dokter en hoe poets je de tanden van een leeuw? Dit soort vragen worden beantwoord tijdens de Dierendokterdag in Dierenrijk. Er komen twee dierenartsen aan het woord, die zowel overeenkomsten als verschillen in hun werkveld ervaren.

Dierenarts Bas ten Bruggen Cate is huisdierenarts van praktijk Dier en Dokter in Mierlo en Helmond en opereert dagelijks huisdieren, zoals honden en katten. Jacques Kaandorp heeft als dierentuinarts van Dierenrijk vooral te maken met het voorkómen dat dieren ziek worden.

“Als dierentuinarts kan ik preventief te werk gaan door de dieren periodiek te ontwormen en vaccineren. Daarnaast krijgen de dieren een afgestemd dieet, zodat ze goed in conditie blijven. Dit alles om de kans te verkleinen dat een dier ziek wordt”, aldus Jacques Kaandorp, dierenarts van Dierenrijk en Safaripark Beekse Bergen. “In onze klinieken informeren we huisdiereigenaren ook zo volledig mogelijk om er voor te zorgen dat dieren minder snel ziek worden. Toch zien we de Dierendokterdag als een kans om dierliefhebbers op een interactieve wijze te betrekken bij goede verzorging”, voegt Bas ten Bruggen Cate toe.

Dierendokterdiploma
De dierenartsen informeren de bezoekers tijdens een zogeheten ‘spreekuur’, waarbij kinderen en volwassenen vragen kunnen stellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bekijken welke materialen er nodig zijn voor het opereren van een dier. De bestaande shows in het park worden voor deze dag op het thema aangepast. Zo zijn er olifanten- en zeehondenshows, waarbij de dieren een medische training krijgen.

Vooraan in het park zijn stands van Dier en Dokter, Royal Canin en Stichting Hulphond Nederland te vinden. Kinderen mogen hun knuffeldier meenemen en kunnen een kijkje nemen in een echte dierenambulance. Ook is er een speurtocht met activiteiten uitgezet, zoals een ‘verdovingspijl’ schieten, een identificatiechip aflezen, racen op een brancard en raden welke drol van welk dier afkomstig is. Bij succes verdienen de kinderen een dierendokterdiploma.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.