Met audiotour door ‘Siberië van Amsterdam’

TolhuisTourAmsterdam
Amsterdam heeft er een nieuwe toeristische attractie bij: De Tolhuistour. Dat is een audiotour over een bijzonder gebied van Amsterdam, net aan de overkant van het IJ. Zeventig jaar lang huisde Shell hier en was het hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. Pas sinds enkele jaren is het weer toegankelijk voor publiek. Met de komst van de Tolhuistuin, EYE en binnenkort twenty4Amsterdam is het voormalig ‘Siberië van Amsterdam’ niet meer van de kaart te denken.

Galgenveld

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van Dus Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen.

Tuinfeest

Woensdag 3 juli vanaf 17 uur tot zonsondergang wordt de Tolhuistour gelanceerd met een tuinfeest in de Tolhuistuin. Op de avond van het feest is de audiotour te lopen. Daarnaast zijn er in de tuin optredens van de bands Clean Pete en Supercity. Met het entreekaartje van 7,5 euro ben je als gast niet alleen onderdeel van deze feestelijke première maar sponsor je ook de totstandkoming van de audiotour. Locatie: Tolhuistuin. Tolhuisweg 5, Amsterdam.

Waar te vinden?

Vanaf 4 juli 2013 is de audioplayer met koptelefoon af te halen aan de bar in de Tolhuistuin (Tolhuisweg 5), bij het restaurant Biteme (Tolhuisweg 2) of bij EYE (IJpromenade 1). Voor €2.50,- is een afspeelapparaat met de tour (van 45 minuten) te huren – dit is exclusief borg. Met een smartphone is de tour vanaf 3 juli gratis te downloaden. Ga daarvoor naar: www.tolhuistuin.nl/tolhuistour

De Tolhuistour is bedacht en gemaakt door de vijf journalisten van Bureau Boven (NRC Handelsblad, De Groene, Trouw, VPRO, IKON) in samenwerking met radiomaker Tjitske Mussche (VPRO) en muzikant Bram Kniest (Go back to the zoo). Op Facebook is dit project ook te vinden: http://www.facebook.com/DeTolhuistour

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.