Moeders versoberen vakantie door crisis

Meer 'thuisblijfvakanties' door de crisis. Maar met wat water in de buurt kun je toch plezier beleven. Foto: Common Creative

Meer ‘thuisblijfvakanties’ door de crisis. Maar met wat water in de buurt kun je toch plezier beleven. Foto: Common Creative


Een onderzoek onder 900 Nederlandse moeders heeft uitgewezen dat de crisis nu dan toch ook toegeslagen heeft bij de vakantieplannen. De vrouwen – die altijd al de laatste stem hebben bij de keus van de vakantiebestemming – zeggen dat het vakantiegeld voor andere doelen besteed moet worden. Een kwart van de gezinnen lukt het niet meer om te sparen voor de vakantie. Ook besteedt een kwart steeds minder van het vakantiegeld daadwerkelijk aan de vakantie. Door de crisis is het vakantiegeld nu harder nodig voor andere doeleinden. Dit blijkt uit een onderzoek door JongeGezinnen.nl onder ruim 900 moeders.

De meerderheid van de gezinnen past zijn vakantieplannen aan, omdat de crisis wel degelijk gevoeld wordt. Een kwart gaat niet ver van huis en bij 20% is wintersport afgenomen in populariteit. 16% geeft aan minder op zonvakantie te gaan en ongeveer een derde geeft minder geld uit tijdens de vakantie.

In de toekomst nog minder
Meer dan de helft van de moeders denkt ook dat de crisis in de toekomst nog meer invloed heeft op de vakantie-invulling. Bijna de helft van de moeders verwacht in de toekomst minder op vakantie te kunnen gaan en een derde denkt minder geld te kunnen besteden tijdens de vakantie. Ook een deel zegt waarschijnlijk dichter bij huis te blijven. Voor de komst van hun kinderen ging 20% van de moeders op vakantie in Nederland. Na de komst van kinderen stijgt dit aantal naar 50%.

Lastminute of juist vroeg boeken
De helft van de gezinnen gebruikt het vakantiegeld voor de vakantie, een derde van de moeders spaart ervoor. In sommige gevallen wordt een belastingteruggave gebruikt om de vakantie te bekostigen. En soms ook wordt de vakantie betaald met zwart geld. Om zo min mogelijk uit te geven boekt ruim een derde van de moeders lastminute of juist ruim van te voren om optimaal gebruik te maken van kortingen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.