Paarden van de koning in Paleis Het Loo

Berline met vierspan op Paleis Het Loo. Foto Hans Linsen

Berline met vierspan op Paleis Het Loo. Foto Hans Linsen


Prinsjesdag gaat in de herhaling. Want in het weekend van 22 en 23 juni 2013 verzorgt het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag een presentatie met paarden en rijtuigen van Z.M. de Koning op Paleis Het Loo. Voor het eerst krijgt het publiek de kans om de aanspanningen, de tuigage en kleding, zoals deze op Prinsjesdag gebruikt worden, van zo dichtbij te zien. Deze bijzondere stalpresentaties vinden plaats van 10.30 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens dit weekend gelden de reguliere entreeprijzen.

Op 22 en 23 juni aanstaande kan het publiek de verzorging en training van de Koninklijke paarden en het uitrijden van de rijtuigen van dichtbij meemaken. Het Koninklijk Staldepartement rijdt met verschillende aanspanningen van rijtuigen, zoals de Gala Berline met een 8-span Gelderse paarden en de Gala Glas Berline met een 4-span Friese paarden, vooraf gegaan door de Rijknecht-Majoor en twee rijknechten. Zowel de aanspanningen als de tuigage en kleding zijn precies zoals deze op Prinsjesdag gebruikt worden, alleen de Gouden Koets wordt vervangen door de Gala Berline. Daarnaast rijden er ruiters mee van de Bereden Ere Escortes van de Politie, Koninklijke Marechaussee en Cavalerie, allen in ceremonieel tenue.

Afwisselend rijdt het Staldepartement met de Duc of Zelfrijwagen met 2-span Friezen, een afrijbrik die dagelijks wordt gebruikt voor training van de paarden, en de Pony Tonneau. De hoefsmid demonstreert het beslaan van de paarden en medewerkers van het Staldepartement geven uitleg bij de paarden, aanspanningen, rijtuigen en de hieraan verbonden tradities. Voor het evenement worden meer dan twintig paarden uit Den Haag van stal gehaald.

Daarnaast zijn de koninklijke auto’s in de koetshuizen te bezichtigen, zoals de Amerikaanse Winton uit 1924 van koningin Emma, de Mercedes 300 cabriolet van koningin Wilhelmina en de Fiat coupé van prinses Beatrix en prins Claus.

Paleis Het Loo Nationaal Museum – dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Maandag gesloten. Entree € 14,50 p.p., 4 t/m 17 jr. € 5,00 p.p., Museumkaart gratis.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.