Speuren naar sporen van steenbakkers

Fietsen langs een kanaal in De Kempen.

Fietsen langs een kanaal in De Kempen.


Aan het al rijke palet van fietsroutes heeft België een nieuwe toegevoegd. Een verrassende episode uit de Kempense geschiedenis, bijzonder erfgoed en schitterende stukjes natuur, dat zijn de troeven van de Kleidabbersroute in Beerse, Brecht, Malle, Merksplas en Rijkevorsel. Toerisme Provincie Antwerpen legde het traject op het fietsknooppuntennetwerk. Een eerbetoon aan de legendarische Kempense kleidabbers, oftewel steenbakkers.

Net als de Rupelstreek kennen ook de Antwerpse Kempen een boeiend steenbakkersverleden. Na de aanleg van het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in 1866 verrezen op de oevers in Beerse, Brecht en Rijkevorsel talloze steenovens. De kleiwinning en de baksteenproductie gebeurden aanvankelijk op ambachtelijke wijze, nadien volgens een steeds meer geïndustrialiseerd proces.

Van kleiput tot natuurgebied
Na 1960 bleven die kleiputten vaak decennialang onaangeroerd. De natuur kreeg er vrij spel, wat resulteerde in enkele uitzonderlijke groengebieden zoals Blakheide, Klokkeven of Kooldries/Hoofsweer. Goed voor enkele aantrekkelijke haltes en picknickplekjes tijdens een fietstrip.
De Kleidabbersoute vertrekt bij Steenbakkerij Sas, Sint-Jozef 6, 2310 Rijkevorsel. Er zijn twee aanlooproutes bewegwijzerd vanuit de Sint-Leonarduskerk in Brecht en de Dienst voor Toerisme in Beerse. De route is 59 kilometer lang, maar is in te korten tot 45 kilometer. Onderweg moeten deelnemers de rechthoekige, groen-witte borden met nummers van het fietsknooppuntennetwerk volgen. De gratis flyer van de Kleidabbersroute is verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren van Beerse, Brecht, Malle, Merksplas en Rijkevorsel. Maar hij is ook hier te downloaden.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.