Actie voor schone stranden in Bretagne

De regio Bretagne is een actie gestart om strandbezoekers bewust te maken van het belang van afval opruimen.

De regio Bretagne is een actie gestart om strandbezoekers bewust te maken van het belang van je eigen afval opruimen.

In Bretagne hebben ze graag schone stranden deze zomer. Daarom is de regio, samen met het Franse dagblad Le Telegramme, een actie opgestart om stranden op te schonen deze zomer. Ze doen dit omdat ze het milieu willen beschermen en toeristen willen wijzen op hun verantwoordelijkheid om hun eigen afval op te ruimen. Telegramme-bezorgers stappen, gekleed in organische I-Love-Bretagne t-shirts, de stranden op om speciale duurzame strand-asbakjes uit te delen. Strandbezoekers moeten zo bewuster worden van hun aandeel in het beschermen van het ecosysteem door verantwoord met hun afval om te gaan.

Aspakjes
Een beter woord voor deze asbakjes zou aspakjes zijn; ze hebben namelijk dezelfde vorm als een normaal sigarettenpakje. Het aspakje is gemaakt van karton dat voorkomt uit duurzaam onderhouden bossen en is geschikt voor hergebruik. Het pakje kan over een sigarettenpakje geschoven worden en is uiteraard ook op andere plaatsen dan op het strand te gebruiken. Het is voor de roker niet nodig de sigaret te doven, want door de sigaret in het aspakje te doen en het pakje te sluiten dooft de sigaret binnen enkele seconden vanzelf wegens gebrek aan zuurstof. Het aspakje wordt in cadeauvorm uitgedeeld, samen met een exemplaar van Le Telegramme en l’Ethik en j’Oie; een ganzenbordspel over het beschermen van het ecosysteem.

Sigaretten en de natuur
Wereldwijd worden elke dag 12 miljard sigarettenfilters in de natuur achtergelaten, die onder andere in de magen van vissen en vogels terechtkomen. Elk filter bestaat uit bijna 4000 verschillende giftige stoffen en kan 500 liter water vervuilen. Het duurt ongeveer twee jaar voordat een filter door de natuur wordt afgebroken.

Voor meer informatie over de actie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.