App registreert gaten in Roemeense wegen

Dit soort situaties kom je nog regelmatig tegen in Roemenië, zelfs op de snelweg... Foto: Common Creative

Dit soort situaties kom je nog regelmatig tegen in Roemenië, zelfs op de snelweg… Foto: Common Creative


Het Nederlandse bedrijf XL Team heeft veel succes in Roemenië met de app Gropometru. De mobile app registreert gaten in wegen wanneer automobilisten, die hun smartphone veelal in een houder in de auto plaatsen, er doorheen rijden. Inmiddels zijn alleen al in Boekarest meer dan 5000 gaten geregistreerd.

Roemenië ontwikkelt zich van een land met één van de slechtste wegennetten in de Europese Unie naar een natie met een moderner wegennet. “Het aantal snelwegen is laag, momenteel bestaat er alleen een A1, een A2, A3 en A4 die samen 524 kilometer lang zijn. Verder is er een redelijk uitgebreid net van verharde hoofdwegen. De kwaliteit hiervan wisselt van slecht tot uitstekend. Er wordt grootschalig gerenoveerd om alle hoofdwegen op westers niveau te brengen”, zo meldt de Wegenwiki.

En: “’s Nachts rijden is op de niet-hoofdwegen af te raden voor mensen die niet bekend zijn met de wegsituatie. Er is amper wegverlichting, en reflectorpaaltjes en reflecterende markeringen zijn nauwelijks aanwezig. Op de grote hoofdwegen is ’s nachts wel te rijden. Wel moet men in afnemende mate rekening houden met onverlichte en ongemotoriseerde voertuigen op de weg, zoals een paard en wagen. Vroeger kwamen deze zelfs op de snelweg voor, maar daar hoeft men nu niet zo snel meer op te rekenen. Langs sommige wegen met bomen langs de weg is er soms reflecterende verf op de bomen aangebracht.”

De mobile app is ontwikkeld door XL Team om als onderneming meer bekendheid te krijgen op de Roemeense markt. “Inmiddels hebben we zelfs aandacht gekregen van de nationale media, onze vestigingsdirecteur Tudor Cobalas wordt met regelmaat uitgenodigd voor interviews,” aldus directeur Marc van Gent van XL Team. XL Team ontwikkelt software en mobile apps voor uiteenlopende Nederlandse bedrijven, zowel op afstand als in hybride teams met Nederlandse medewerkers. Het bedrijf groeit snel en verhuist in eind juli voor de derde keer naar een groter pand in Boekarest.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.