Canarische Eilanden kiezen voor duurzaam uit lijfsbehoud

Toerisme op de Canarische Eilanden. Foto: Common Creative

Toerisme op de Canarische Eilanden. Foto: Common Creative


Het bestuur van de Canarische Eilanden heeft besloten om duurzaam te gaan ondernemen. Na jaren van groei in de toerisme sector ziet het bestuur een lichte daling in het aantal eilandbezoekers. Een duurzame strategie lijkt de enige oplossing om ook in de toekomst op een winstgevende manier toeristen te ontvangen op de eilanden.

Toen de Spanjaarden aan het einde van de 15e eeuw de Canarische Eilanden veroverden konden ze nog niet weten hoe het toerisme in de 20e en 21e eeuw de eilanden drastisch zou doen veranderen. Nadat de Canarische Eilanden in handen kwamen van de Spanjaarden werden deze vooral gebruikt als tussenstop naar Midden- en Zuid-Amerika.

Duurzaamheid was nog niet onderwerp van de dag en al snel werd het ecologische systeem op de eilanden ernstig aangetast. Bossen werden in rap tempo gekapt voor de bananen- en suikerteelt  waardoor erosie ontstond.  Het toerisme liet nog lang op zich wachten maar na de dood van dictator Franco in 1975 groeide het toerisme explosief. Ieder plekje aan de kusten van de eilanden werden benut om hotels en vakantiehuizen te bouwen. Duurzaamheid was ver te zoeken want het toerisme nam zo snel toe dat er niet of nauwelijks tegen gebouwd kon worden.

Sinds de wereldwijde crisis die sinds 2007 heerst is hier verandering in gekomen. Een lichte daling van het toerisme heeft de visie het eilanden bestuur doen veranderen. Kwaliteit boven kwantiteit. De eilanden hebben de handen in elkaar geslagen om duurzame ontwikkelingsvormen te vinden die deze prachtige eilanden een duurzame, aangename en winstgevende  toekomst moeten geven.

De crisis heeft gelukkig ook een keerzijde. De verwachting is dan ook dan ook dat hotels en vakantiehuizen in Spanje in het algemeen in de toekomst duurzaam zullen worden gebouwd. Het bestuur hoopt met de inspanningen ook de grote biodiversiteit van de eilanden te kunnen behouden en een eigen duurzame energievoorziening te ontwikkelen. De eilanden willen hun erfgoed ter harte nemen om zorg te dragen voor hun toekomst.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.