Dagje duiven plukken, waarom niet?

Met een elektrische auto langs de wijngaarden en dan ergens picknicken.

Met een elektrische auto langs de wijngaarden en dan ergens picknicken.


Wie zou er nu terug kunnen komen met een fles wijn en zeggen: Van deze heb ik zelf geplukt.  Echt plukken en dezelfde vakantie nog meenemen is natuurlijk onmogelijk, maar het idee dat je aan de basis staat van de wijnoogst van 2013 is toch een leuk idee. En waar zou je dat kunnen doen? In september bieden drie wijngaarden in de Côte des Bar de mogelijkheid om een dagje druiven te oogsten en al doende hun landgoed te ontdekken. De dag begint met een stevig ontbijt, alvorens aan het werk te gaan op een perceel van de wijngaard. Na de lunch keren de profs terug naar de wijngaard, terwijl de amateurs een bezoekje brengen aan de kelders en de wijnpersen die in vol bedrijf zijn.  Nadere info kan aangevraagd worden via bonjour@aube-champagne.com.

Zeg de Franse regio Champagne-Ardenne en je hebt het natuurlijk over champagne. Niet alleen van wezenlijk economisch belang voor de regio maar ook een belangrijke toeristische troef. De cijfers liegen er niet om. De regio telt maar liefst 4691 wijnboeren en 349 champagnehuizen. Het aantal geproduceerde champagneflessen bedroeg in 2012  386 miljoen flessen. Grootste afnemers zijn Groot-Brittannië en Amerika, België staat op de 4e plaats en Nederland bungelt onder aan de export lijst. De belangrijkste wijngebieden in Champagne-Ardennen liggen in de departementen Marne en Aube en beide bieden dan ook talrijke mogelijkheden voor aan champagne gerelateerde dagtochten en attracties. Nadere informatie over de streek vindt men ook op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl, www.tourisme-en-champagne.com en www.aube-champagne.com.

Champagnehuis bezoeken

Tientallen champagnehuizen verzorgen rondleidingen. Enkele paradepaardjes zijn de kelders op zo’n 17 meter onder de grond van Taittinger in een abdij in Reims – tot 30 november worden er rondleidingen gegeven. Zie www.taittinger.fr. Ook bijzonder is een bezoek aan de kelders van het champagnehuis Mercier in Epernay – je daalt af naar 30 meter in een panoramische lift en wordt in een klein treintje door de kelders gereden. Dagelijks om 09.30 uur en 14.00 uur – zie www.champagnemercier.fr. Het champagnehuis Pommery heeft ook adembenemende crayères – kalksteenkelders – en heeft eveneens wisselende kunsttentoonstellingen – zie www.vrankenpommery.fr.

Champagneroute

Een populaire autorit langs de wijngaarden is de Champagneroute: men kan kiezen uit vijf verschillende bewegwijzerde routes – vier in de Marne en een in de Aube – met een totale lengte van 500 km. De routes voeren langs in totaal  80 champagnehuizen die bezocht kunnen worden. Zie www.tourisme-en-champagne.com en www.aube-champagne.com.

Toeren in een elektrische auto

De wijngaarden verkennen in een elektrische auto met gids: Ay Eco Visite organiseert tochten voor maximaal 3 personen per auto, waaronder een picnictour om 12.00 uur, een 2 uur durende rondrit door de wijngaarden met 3 glazen champagne of een aperitief rit om 17.00 uur. Prijzen tussen 20 en 65 euro. Nadere info via www.ay-eco-visite.com.

Dagelijks in de maanden juli en augustus vertrekt om 15.30 uur vanaf de parkeerplaats in Chamery een toeristische trein voor een rit door de wijngaarden en het bloemendorp Chamery. Het uitzicht op de wijngaarden langs de hellingen van Reims is weergaloos. Nadere info via www.caveauchampagnelallement.com.  Voor een wat ruigere rondrit door wijngaarden kun je contact opnemen met contact@champaventure.fr. Het bedrijf organiseert quadtochten in de omgeving van Festigny.

Overnachten bij een wijnboer

Zo’n 14 champagneadressen bieden een B&B optie. Sfeervolle adressen zijn onder meer La Maison des Vignes in Verzenay (www.maisondesvignesdeverzenay.com), La Cave aux Coquillages in Fleury-la-Rivière (www.lacaveauxcoquillages.fr), Le Vieux Pressoir in Baroville (www.champagne-urbain.fr) en Manoir de Montflambert in Mutigny (www.manoirdemontflambert.fr).

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.