Den Haag duurste terrasstad

In de jaarlijkse terrasprijzen-ranglijst staat Den Haag bovenaan en is daarmee de duurste terrasstad.

In de jaarlijkse terrasprijzen-ranglijst staat Den Haag bovenaan en is daarmee de duurste terrasstad.

Den Haag voert dit jaar de terrasprijzen-ranglijst aan als duurste terrasstad, een rondje drank (2 bier, 2 fris, 2 rosé, en 2 koffie) kost hier € 21,70. De stad wordt in de ranglijst gevolgd door Rotterdam, Haarlem en ’s-Hertogenbosch, waarna Amsterdam de top 5 afsluit. De hoofdstad was vorig jaar nog de duurste maar is voorbij gestevend door vier andere steden in terrasprijzen-ranglijst. Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 3,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar en Nijmegen is wederom de goedkoopste terrasstad, waar men voor hetzelfde rondje € 19,00 betaalt. Dit blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Rotterdam grootste prijsstijger, Maastricht daalt op de ranglijst
Waar Rotterdam vorig jaar de grootste daling op de ranglijst noteerde stijgt de stad na een prijsstijging van 8,3% dit jaar het hardst, met 7 plaatsen. Eindhoven is de enige stad met een prijsdaling van 0,3% en blijft daarmee op de één na laagste plaats staan. De grootste daler op de ranglijst is Amsterdam, dat sinds de start van het jaarlijkse onderzoek op de eerste plaats eindigde, maar waar een rondje drank dit jaar slechts 0,7% duurder is geworden dan vorig jaar.

De voordeligste steden
Nijmegen is voor een rondje drank het goedkoopst; hier ben je gemiddeld € 2,70 minder kwijt dan in Den Haag. Met name voor een rondje rosé kan men het beste deze stad bezoeken, waar deze met € 3,08 per glas het goedkoopst is. Een fluitje bier is met € 2,18 het goedkoopst in Arnhem. De BOB kan voor een glas fris het best naar Breda en voor een kopje koffie naar Eindhoven met prijzen van € 2,06 en € 1,98.

Terraskoopkracht het hoogst in Amersfoort
Voor het onderzoek wordt jaarlijks de terraskoopkracht bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Hieruit blijkt dat Amersfoort de hoogste terraskoopkracht heeft, waar de inwoners gemiddeld 20,7 rondjes per week kunnen bestellen. In Enschede is de koopkracht het laagst, hier kan men wekelijks 16,5 rondjes geven. De gemiddelde terraskoopkracht over 21 Nederlandse steden is 19,1 rondjes per week. Hiermee is de gemiddelde terraskoopkracht gedaald ten opzichte van vorig jaar, toen men gemiddeld nog 19,6 rondjes per week kon betalen.

Trends
Naast die traditionele hardlopers rosé, witbier en (zelfgemaakte) ice-tea zien we dit jaar met name de alcoholvrije bieren en bieren met een laag alcoholpercentage een vlucht nemen. Ook mixen van bieren met frisdrank zoals het deze zomer gelanceerde Amstel Radler zijn zeer populair als verfrissende dorstlesser op het terras. Hiermee lijkt een einde gekomen aan het suffige imago van malt bier en bier met een lager alcoholpercentage en zijn de dranken gepromoveerd tot hippe zomerse dorstlessers op het terras.

Hier kun je de hele lijst bekijken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.