Den Helder pronkt met visserij

Vissersschepen in Den Helder.

Vissersschepen in Den Helder.


Wie Den Helder zegt, denkt vaak ‘marine’, maar de stad heeft ook een bloeiende visserijbranche. Met het thema: “de Visserij” presenteert de trots van de stad, de Helderse Visserij, zich in het weekend van 17 en 18 augustus 2013 aan het publiek met tal van activiteiten. De festiviteiten vinden plaats op Willemsoord, de voormalige Rijkswerf van de Koninklijke Marine. Na de verhuizing van de werf is het complex met de indrukwekkende, grote fabrieksgebouwen geheel gerenoveerd tot een mooi monumentaal deel van Den Helder. Tijdens de Visserijdagen meren de veertien Helderse kotters speciaal af in de jachthaven van Willemsoord. Enkele van deze kotters zijn dan opengesteld voor het publiek.

Willemsoord  

In 1811 kwam Napoleon Bonaparte naar Den Helder, hij gaf Jan Blanken Jansz. de opdracht in Den Helder de grootste marinebasis met werf van Nederland te bouwen.  De Oude Rijkswerf Willemsoord valt onder de titel “complexbescherming” van de Rijksdienst Monumentenzorg. De monumentale randbebouwing – in de periode 1995-2004 volledig gerestaureerd – en de dokken ontvingen de status van rijksmonument. Dat geeft op zich al aan dat hier sprake is van een belangrijke cultuur-historische waarde. Die waarde doet zich op diverse terreinen kennen: architectuur, ruimtelijke inrichting, industriële, militaire en maritieme geschiedenis, vaderlandse en sociale geschiedenis.

Als militair complex heeft de voormalige rijkswerf ook een geschiedenis. Ooit telde ons land meer van deze complexen, maar door aanhoudende bezuinigingen sloot de ene na de andere werf. In 1993 verhuisde de rijkswerf naar een nieuwe locatie op de Nieuwe Haven. Ongeveer 175 jaar lang gonsde het op de oude rijkswerf van de activiteiten. De overgang van zeil- naar stoomschepen en van hout naar ijzer was hier prominent zichtbaar. Fregatten zijn hier onder handen genomen, gigantische motoren zijn in revisie geweest en olietanks van binnenuit schoongemaakt. Decennia lang zwoegden en ploeterden schilders, mastenmakers, houtbewerkers, instrumentmakers en elektromonteurs hier.

Programma zaterdag 17 augustus

Om 11.00 uur verricht wethouder Visser de opening van de Helderse Visserijdagen. Aansluitend zingt het Nieuwedieper Visserskoor om 12.30 uur gevolgd door de start van het Jutter VIS-tival. Tien koren zingen zeemansliederen op vier podia, waarvan er zelfs één op een kotter ligt. Een onafhankelijke jury beoordeelt de koren waarna het beste koor de “wisselvis” en een geldprijs in ontvangst mag nemen. Voor het één na beste koor is er eveneens een prijs te verdienen. Als apotheose zingen alle koren om 17.15 uur tezamen op het hoofdpodium ‘Marsdiep’. Vervolgens wordt het feest voortgezet met de Knorhanen, René Shuman & Angel-Eye en DJ Danny Jansen.

Zondag 18 augustus

In “De Kathedraal” op Willemsoord is om 10.00 uur een oecumenische kerkdienst met zang van Het Nieuwedieper Visserskoor en Lucas Kramer. In de afgelopen jaren bezochten circa 950 mensen deze kerkdienst. Er zijn ook muziekoptredens van koren en plaatselijke bands op de verschillende podia, er is een straattheater en alle activiteiten zoals op zaterdag. Om 12.00 uur wordt er een roeiwedstrijd georganiseerd, hierbij gaat het naast snelheid ook om originaliteit. Een optreden van Crossfire sluit de zondag af.

Enkele ander activiteiten tijdens de Helderse Visserijdagen:

  • Verkoop en veiling van verse vis.
  • Verkoop van gebakken en gerookte vis.
  • Grootste kraam met alle vis, die gevangen wordt bij Den Helder; ook inktvis.
  • Markt.
  • Oude ambachten.
  • Kinderplein met opblaaskussens, kinderspelen, broodjes bakken et cetera.
  • Indianenbrug voor de grotere kinderen over het “natte dok”.
  • Marinemuseum is gratis toegankelijk van 12.00 uur tot 17.00 uur.
  • Straattheater.
  • Muziek en optredens op diverse podia.
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.