Dode Zeerollen te zien in Drents museum

Voor het eerst sinds 20 jaar zijn de Dode Zeerollen te zien in Nederland.

De Dode Zeerollen zijn te zien in het Drents museum, het is 20 jaar geleden dat de rollen in Nederland te zien waren. 

Het Drents museum heeft een nieuwe tentoonstelling ‘De Dode Zeerollen.’ Tijdens deze tentoonstelling kun je een van de grootste archeologische vondsten ooit bekijken. Te zien zijn originele Bijbelse manuscripten en objecten zien uit de 2de eeuw voor Chr. tot de 1ste eeuw na Chr. en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen. De teksten op deze wereldberoemde rollen geven ons onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het jodendom en christendom gevormd werden. Deze expositie is niet alleen daarom bijzonder. Enkele fragmenten zijn nooit eerder aan publiek getoond. Bovendien moest het museum in Assen jaren met de Israëlische overheid onderhandelen om de rollen naar Nederland te krijgen.

De tentoonstelling
Naast de Dode Zeerollen is er meer te zien. Er worden objecten getoond uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem. De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw gezien. De tentoonstelling wordt samengesteld in nauwe samenwerking met het Qumran Instituut in Groningen en de Israel Antiquities Authority.

Bijzonder kwetsbaar
Er zijn in totaal 16 fragmenten die tentoongesteld worden in Drente. Vanwege de grote kwetsbaarheid van de 2000 jaar oude manuscripten worden er 8 per periode tentoongesteld. De eerste set is tot half oktober te zien. Daarna volgt de tweede set, die tot het einde van de expositie op 5 januari wordt tentoongesteld. De laatste keer dat er fragmenten van de Dode Zeerollen in Nederland tentoongesteld zijn is 20 jaar geleden. De manuscripten vereisen wegens hun kwetsbaarheid een speciaal klimaat. Na drie maanden tentoonstelling verdwijnen de fragmenten voor vijf jaar in de donkere kluis van de IAA om verdere beschadiging te voorkomen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Aankondiging van de tentoonstelling ‘De Dode Zeerollen’ in het Drents museum:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.