GaiaZoo laat blinden dieren voelen

Eén van de kunstenaars aan het werk.

Eén van de kunstenaars aan het werk.


Gedurende de zomermaanden werken de Zimbabwaanse kunstenaars Rearson en Cemet Chakawa in opdracht van GaiaZOO aan vier voelbeelden. Voor elk gebied van de dierentuin worden de kop en hals van een karakteristieke diersoort vormgegeven, zodat blinde en slechtziende bezoekers kunnen voelen hoe deze dieren ‘eruit zien’.

In het gebied Limburg staat het varken centraal, met zijn kleine kraaloogjes, ruwe huid en kenmerkende ronde wroetneus. In Taiga is gekozen voor de robuuste, ruig behaarde muskusos met z’n sterke hoorns. De mysterieuze bongo met z’n gladde, gebogen hoorns staat symbool voor het dicht begroeide Rainforest en in gebied Savanna zal de elegantie van de giraffe met z’n unieke behaarde hoorns en lange nek te ‘bevoelen’ zijn. De kunstenaars maken de dierenbeelden uit de – uit hun geboorteland afkomstige – steensoorten black serpentine en opal. De eerste beelden zijn vanaf volgende week in de Zuid-Limburgse dierentuin te bewonderen.

Zelf doen?
Op zondag 14 juli bieden GaiaZOO en Yaka Art een unieke workshop beeldhouwen aan, waarbij blinde en slechtziende deelnemers zelf een eigen beeld kunnen maken. Binnen het programma is tevens een bezoek aan de KinderBoerderij van GaiaZOO opgenomen, zodat deelnemers deze dieren goed kunnen voelen – evenals een bezoek aan de Educatie kar en het KraaienNest, waar vrijwillige medewerkers van GaiaZOO de deelnemers alles kunnen vertellen over en laten voelen aan diverse schedels, vachten en andere diermaterialen.

De totale duur van het programma is 4,5 uur. De kosten voor deelname inclusief lunch bedragen € 20,00.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@GaiaZOO.nl onder vermelding van ‘Voelbeelden’.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.