Limburg ‘baas’ in blauwe bessen

blauwebessenpr
Het lijkt een nieuwe trend te worden: fietstochten rond fruit organiseren. Nu had je natuurlijk al langer tochten langs de druiven van de wijngaarden, maar recentelijk presenteerde België een ‘aardbeienroute’ en nu claimt Limburg de blauwe bessen.

Zoek op het internet op ‘blauwe bes’ en er gaat een wereld voor je open. Blauwe bessen blijken voedingsbommetjes, boordevol gezonde stoffen en vitamines. Goed voor hart en bloedvaten en voor nog veel meer. Zijn Noord-Limburgers daarom zo gezond? Want in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013 komt de blauwe bes overvloedig voor. Als de zon maar even schijnt, rijpen de prachtige diepblauwe bessen met hun matzilveren glans. Juli is dé maand van de blauwe bes. Pluk hem, eet hem uit de hand, als vers sapje of heerlijke jam.

35 km fietsen
Vanuit het dorpje Melderslo start een fietsroute van 35 km. die in juli en augustus langs een zee van blauwe akkers voert. De speciaal samengestelde Blauwe Bessenroute geeft een goed beeld van het belang van deze regio voor de tuinbouw. De blauwe bes is een heidegrondplant en gedijt goed op de luchtige, humusrijke, enigszins vochtige en zure zandgronden. Verschillende akkerbouwers hebben zich de afgelopen decennia gericht op de teelt van de gecultiveerde blauwe bes, nadat die in het wild uit het landschap was verdwenen.

Plukken en proeven kan op verschillende locaties. Zoals bij theehuis Blue Berrie Hill, fraai gelegen tussen de blauwe bessen plantages in Broekhuizen. De orangerie hoort bij een van de bekendste telers in de regio, Hayberries. Hier worden ook rondleidingen gegeven.

Eigenaresse Cecile Aerts: “Wij hebben als grote passie om mensen de gehele beleving te geven van de blauwe bes: ‘van zaadkorrel tot blauwe bessenborrel’. We laten zien hoe een plant groeit en zich ontwikkelt en hoe je blauwe bessen moet plukken. Maar we laten ook zien en proeven wat je allemaal met de blauwe bes kunt doen en waar ze goed voor zijn.”

Een andere pure belevenis van de blauwe bes tref je in deze periode aan op de tentoonstelling Maak en Smaak in Streekmuseum Peel en Maas. Op deze wisselexpositie worden de seizoensproducten van Regio Venlo Hoofdstad van de Smaak overgoten met een historisch sausje. Geschiedenis, maak en smaak zijn hier aantrekkelijk informatief gecombineerd.

De blauwe bes was een tijd vergeten, maar wordt nu langzamerhand weer herontdekt. Het kleine besje bevat onder andere anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. Daarnaast bevatten blauwe bessen veel antioxidanten, die een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces. Meer informatie via www.liefdevoorlimburg.nl.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.