Limburgse Kudu-kudde uitgebreid

Het jong kort na de geboorte. Foto:  © Lea van den Breucken.

Het jong kort na de geboorte. Foto: © Lea van den Breucken.


De eerste kudu van dit jaar zag op 8 juli 2013 zag het levenslicht in GaiaZOO. Elk jaar worden er drie of vier kudu’s geboren en nog geen twee weken geleden vertrok de laatste jonge kudu (van 2012) naar een andere dierentuin. Daardoor is er op de Afrikaanse savanne weer voldoende ruimte voor deze nieuwe kleine telg. De bevalling van vrouwtje Siesta, startte op klaarlichte dag voor het oog van de bezoekers.

Siesta is een ervaren moeder, ze heeft al meerdere jongen in GaiaZOO grootgebracht. Omdat moeder en jong niet meteen hun warme binnenverblijf wilden opzoeken, is een hoefdierverzorger later op de avond nog gaan kijken of alles in orde was met de pasgeborene. Moeder stond al binnen en het jong is vervolgens door de dierverzorger naar het binnenverblijf geloodst. De kleine kudu doet het heel goed; de dierverzorgers hebben haar, want het blijkt een meisje te zijn, al geregeld zien drinken bij moeder Siesta.

Gemakkelijk prooi
De grote kudu komt voor in verschillende delen van Afrika. Antilopen zoals de grote kudu behoren tot de familie van de holhoornige, net als koeien en geiten. Alleen de mannetjes dragen hoorns; ze kunnen ruim anderhalve meter lang worden. Kudu vrouwtjes zijn op driejarige leeftijd vruchtbaar. Na een draagtijd van ongeveer zeven maanden krijgen ze meestal één jong. Het vrouwtje zondert zich tijdens de bevalling af van de groep. Daarna laten ze het jong vaak alleen achter op een beschutte plek, totdat het sterk genoeg is om de groep te volgen. Het vrouwtje gaat alleen naar haar jong om het te zogen.

Aangezien kudu’s prooidieren zijn, is het belangrijk dat de kleine telg na de geboorte snel op zijn of haar poten staat. De belangrijkste vijanden van jonge kudu’s zijn dan ook roofdieren, zoals leeuwen en cheeta’s.
Alle kudu’s die in GaiaZOO worden geboren verhuizen uiteindelijk naar andere dierentuinen. Dit kan vanaf een leeftijd van één jaar, na ongeveer een half jaar zijn ze namelijk al gespeend.

Na een aantal dagen op stal zal moeder met jong zichtbaar zijn voor de bezoekers. De kleine telg mag eerst het kleinere seperatieverblijf verkennen, alvorens het op de savanne kennismaakt met de giraffen, springbokken en struisvogels.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.